Roma este una dintre cele mai atractive destinaţii din Europa, una dintre principalele alegeri ale investitorilor în căutare de o locuinţă profitabilă. Capitala Italiei se bucură de unele dintre cele mai apreciate exemple de arhitectură la nivel internaţional, astfel că numeroşi expaţi aleg să rămână aici pe termen lung, iar mulţi străini îşi achiziţionează aici un apartament de vacanţă.

24337-roma.jpgPuţine oraşe din lume se bucură de faima Romei, precum şi de aerul antic, impresionant, care atrage peste şase milioane de turişti în fiecare an. Atmosfera unică a Romei este lucrul pe care îl caută atât de mulți vizitatori: o capitală europeană modernă, dar plină de vestigii arheologice, un oraș relaxant, deși agitat, cu un centru istoric ce a scăpat neatins de lanțurile de magazine internaționale. Cunoscută şi sub numele de „Oraşul Etern”, capitala Italiei conţine mai multe obiective turistice şi ruine decât pot fi vizitate într-o lună de vacanţă.

Roma este cunoscută şi sub numele de:

  • Oraşul celor Șapte Coline (La Città dei Sette Colli)
  • Oraşul Etern (Città Eterna)
  • Capitala Lumii (Caput Mundi)
  • Pragul Apostolilor (Limen Apostolorum)

Roma este cel mai mare şi mai dens populat oraş al Italiei, cu o suprafaţă de 1.285 kmp şi o populaţie de circa 3,5 milioane locuitori. În acelaşi timp, este unul dintre puţinele mari oraşe europene care a supravieţuit relativ puţin afectat  de Cel de-Al Doilea Război Mondial, iar centrul Romei este pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Turismul este o afacere de proporţii în capitala Italiei, iar oraşul este împărţit într-o serie de cartiere distincte, fiecare având lucruri aparte de oferit.

Legea italienească este pro-chiriaş

24339-roma1.jpgPiaţa chiriilor este foarte bine dezvoltată în Roma, deoarece este foarte bine reglementată - într-un oraş cu un trafic anual de o asemenea anvergură, sunt necesare reguli stricte. Chiriaşul este favorizat de lege, spre exemplu, nu i se poate mari chiria cu mai mult de 75% şi numai după ce îi expiră contractul de minimum 4 ani. Proprietarul nu poate cere banii de avans  pe mai mult de trei luni, iar banii de depozit sunt înapoiaţi la terminarea contractului, împreună cu o dobândă de 3%.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.150 euro/lună; semicentral: 650 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.400 euro/lună; semicentral: 1.200 euro/lună

La sfârşitul anului 2008 a început o criză pe piaţa imobiliară, cauzată de un decret adoptat de cabinetul de la Roma. Potrivit deciziei guvernului italian, proprietarii care închiriau locuinţe imigranţilor ilegali erau pasibili de închisoare timp de trei ani, iar locuinţa le putea fi confiscată. Numai în primele două luni de la aplicarea legii s-au confiscat peste 50 de imobile. Ca urmare a acestei situaţii, piaţa imobiliară s-a închis chiar şi pentru străinii cu acte în regulă.

Proprietăţile imobiliare din Roma nu au fost afectate de criză

24341-roma_piazza_navona.jpgNumărul de tranzacţii de pe piaţa imobiliară nu a scăzut din cauza crizei globale, deoarece cumpărătorii străini profită de aceste vremuri pentru a achiziţiona o proprietate care îşi păstrează valoarea în timp. Astfel că, în ultimii zece ani, preţul mediu în cazul locuinţelor din Roma a crescut cu peste 200%. Preţurile pentru locuinţele bine poziţionate sunt adeseori considerate mari în comparaţie cu alte capitale europene.

Preţul mediu al apartamentelor din Roma, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 10.500 euro/mp
  • Apartament semicentral – 4.500 euro/mp

În zone precum Trastevere sau Piazza Navona se găsesc apartamente sau case din gama premium, atât de închiriat cât şi de vânzare, dar la preţuri piperate, inaccesibile pentru marea parte a cumpărătorilor cu venituri obişnuite. În aceste cartiere sunt multe proprietăţi care se bucură de grădină sau terasă, astfel că şi preţul este pe măsură. În Centrul Istoric se regăsesc în general apartamente micuţe, în timp ce locuinţele cu suprafeţe generoase, alese de către familii, sunt amplasate în suburbii şi în zone rezidenţiale precum Camilluccia sau Aventino.

CITEȘTE ȘI: Bangkok, capitala exotismului - unul dintre oraşele cu cele mai scumpe proprietăţi din Asia

 

 

13 April 2012