Viitorul aparține tehnologiei, iar prezentul confirmă acest scenariu. Totodat, viitorul aparține celor care se vor adapta la el. Afacerile care sunt pe val acum ar putea să decadă dramatic, în cazul în care nu țin pasul cu evoluția tehnologică. Iar printre cele mai profitabile afaceri ale momentului sunt cele conexe pieței imobiliare, cu un accent special pus pe anumite nișe: agricultura, amenajările interioare și energia regenerabilă. 

40737-teren_agricol.jpgAgricultura este unul dintre cele mai bine cotate segmente imobiliare, la nivel mondial. În contextul în care mâncarea pare să devină insuficientă pentru numărul mare de locuitori ai planetei, agricultura pare a fi un domeniu bun și pentru viitor. Alții au înțeles acest lucru și exploatează la maximum terenurile agricole pe care le dețin. La noi însă, încă se lucrează cu aceleași metode de acum un secol: cu brațul și calul. Tehnologizarea? Un concept pe cât de necesar, pe atât de necunoscut.

În România, agricultura depinde de mâna de lucru. 30% din populația activă lucrează în agricultură. Așa ceva nu se întâlnește în țările civilizate, unde idealul este ca un maximum de 5% din populația activă să lucreze pământurile. De restul se ocupă tehnologia, iar populația lucrează în servicii”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Robert Dobrescu, Nobila Casă Răsăriteană.

Agricultorii trebuie să se obișnuiască atât cu tehnologiile moderne, cât și cu metodele de atragere a banilor necesari

La fel de străine sunt agricultorilor și metodele prin care își pot moderniza metoda de lucru. Fondurile europene sunt de ajutor pentru antreprenorii din acest domeniu, iar întocmirea unui dosar pentru acordarea acestor fonduri nu mai este deloc un demers imposibil. Din contră, există speecialiști care ajută beneficiarii să primească banii. Doar că românii, în marea lor majoritate, nici nu îndrăznesc să se gândească la faptul că ar putea avea acces la acești bani. În plus, tot mai multe măsuri guvernamentale încurajează implicarea în acest domeniu.

În agricultură, pentru profit trebuie să muncești, să investești și să militezi pentru un mediu de afaceri mai prietenos. Lucrurile încep să se schimbe încet, iar inițiativa guvernului de a reduce TVA pentru servicii agricole, seminște, pesticide și îngrășăminte de la 20% la 9% este un început promițător. În general, cele mai profitabile culturi sunt cele rare sau bio”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Lucaciu, consilier agricol FermaBiz.

Un alt segment imobiliar pe val și care folosește intensiv tehnologia este cel al amenajărilor interioare. În ultimii ani, diversificarea serviciilor, creșterea ofertei și prețurile accesibile au convins tot mai mulți români să apeleze la astfel de servicii. Este vorba despre oamenii de rând, care vor să își folosească locuința la maximum de potențial, dar mai ales despre reprezentanții restaurantelor și hotelurilor. 

Odată de oamenii au început să își creeze tot mai mult confort acasă, bineînțeles că au crescut și pretențiile, atunci când ajung într-un hotel sau într-un restaurant. În plus, concurența este mare, așa că fiecare încearcă să se diferențieze de ceilalți prin conceptul de amenajare. Nu este vorba numai despre cum așezi mobila sau ce mobilă alegi, ci despre starea pe care vrei să o aibă clientul atunci când îți pășește pe ușă”, explică pentru IMOPEDIA.ro Ana Manu, director marketing Design Max+.

Piața construcțiilor verzi este cel mai dinamic segment imobiliar, la nivel global 

Tehnologiile verzi sunt inovatoare prin definiție, iar ele acaparează tot mai mult din piața imobiliară a momentului. Acesta este doar începutul, iar viitorul nu are timp să aștepte, în acest caz. Până în anul 2020, întreaga Uniune Europeană trebuie să atincă cote înalte de eficiență energetică, iar România nu face excepție. În ciuda începutului dificil de la noi din țară, tot mai mulți antreprenori și clienți finali par să opteze pentru aceste tehnologii.

Când o tehnologie evoluează atât de repede, prețurile care erau mari acum un an sau doi, devin mici în prezent. Piața este invadată de noi și noi metode de construcții verzi, iar clienții sunt deja dispuși să plătească un preț inițial mai mare pentru un profit pe termen lung”, arată pentru IMOPEDIA.ro Patriciu Tomescu, constructor PT Construct.

Ritmul alert în care funcționează piața construcțiilor verzi se manifestă peste tot în lume, nu doar în România, cu tot mai multe companii mari, din domenii precum cel petrolier sau IT, care își fac debutul pe piața resurselor regenerabile, dornice să scrie viitorul.

CITEȘTE ȘI:

10 August 2016