Locuiesc într-o zonă cu un ridicat grad de risc seismic, dar nu își asigură căminele împotriva cutremurelor – doar 10% dintre proprietarii din California au plătit pentru o poliță de asigurare a locuinței împotriva cutremurelor, în anumite zone, procentul fiind chiar mai mic. Autoritățile sesizează alarmate că numărul americanilor interesați să își protejeze proprietățile în astfel de situații scade de la un an la altul.

34909-cutremur_california.jpgCalifornia este una dintre cele mai expuse zone din lume la cutremure, din cauza poziției pe falia San Andreas. Cu toate acestea, un procent foarte mic dintre proprietari își asigură locuințele împotriva cutremurelor.

Doar unul din zece californieni are o asigurare a locuinței care acoperă daunele provocate de un cutremur, potrivit Autorității de Cutremure din acest stat. Specialiștii subliniază că procentul este chiar mai mic în anumite zone afectate de cutremurul de duminică – spre exemplu, în Napa, doar 6% dintre proprietari au încheiat o astfel de asigurare.

  • Nordul Californiei a fost zguduit duminică de un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter
  • Cel mai puternic cutremur din această zonă din ultimii 25 ani a provocat pagube materiale însemnate, iar 176 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale
  • Impactul economic al cutremurului este în jur de 1 miliard dolari, potrivit U.S. Geological Survey

Numărul americanilor care își asigură locuințele împotriva dezastrelor naturale este în continuă scădere în întreaga țară, ceea ce îngrijorează autoritățile. Potrivit unui studiu efectuat de Institutul de Informații despre Asigurări, în luna mai a acestui an, aveau o poliță valabilă numai 10% dintre proprietarii de pe Coasta de Vest, procentul fiind cu 22% mai mic decât anul trecut. Mai mult, la nivel național, doar 7% dintre americani și-au asigurat locuințele împotriva cutremurelor, deși în anul 2013 procentul a fost de 10%.  

Proprietarii din California nu sunt obligați prin lege să încheie o poliță de asigurare a locuinței împotriva cutremurelor, iar studiile arată că numai americanii cu venituri ridicate sunt interesați de această opțiune. Costurile unei astfel de asigurări diferă de la o zonă la alta și sunt în funcție de materialele din care sunt construite clădirile, însă proprietarii din California plătesc în medie 860 dolari/an.

„Perioada relativ mare dintre cutremurele majore care au afectat California le conferă proprietarilor o senzație de liniște și le oferă un fals sentiment de securitate. Numărul celor care încheie o poliță de asigurare a locuinței împotriva cutremurelor ar fi mai mare, dacă nu ar exista preconcepțiile legate de ce acoperă acestea și ce nu despăgubesc societățile de asigurare”, a declarat pentru CNN Glenn Pomeroy, CEO al California Earthquake Authority.

În cazul unui cutremur, companiile de asigurări din SUA le acoperă clienților daunele atât pentru proprietate, cât și pentru bunurile aflate înăuntru. Unele societăți oferă bani cash pentru reparații de urgență și chiar finanțează soluții temporare de adăpostire pentru proprietarii ale căror locuințe sunt extrem de afectate.

ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:

 

26 august 2014