Indignaţi de tarifele mari practicate de majoritatea restaurantelor şi cluburilor din Capitală, numeroşi bucureşteni au ales, anul acesta, să sărbătorească acasă trecerea dintre ani. Însă cei care nu beneficiază de prea mult timp liber la dispoziţie vor să se odihnească în vacanţa de iarnă, nu să amenajeze, să pregătească şi să cureţe căminul pentru musafiri. Drept urmare, închirierea unui apartament pentru petrecerea de Revelion a devenit din ce în ce mai populară printre tinerii bucureşteni.

28647-revelion.jpgVacanţa de iarnă scoate toate economiile din buzunarele românilor – cadouri, masa de Crăciun, vacanţa la munte, petrecerea de Revelion, în această perioadă toată lumea deschide larg portofelul şi cheltuieşte cu generozitate. Pensiunile şi hotelurile din ţară au pregătit pachete speciale pentru sărbători, însă nici restaurantele şi cluburile din Capitală nu se lasă mai prejos. Cu toate acestea, preţurile par uşor piperate pentru un an de criză, iar mulţi bucureşteni îşi aduc aminte cu plăcere de petrecerile de altă dată, organizate acasă. Însă acestea vin la pachet cu numeroase bătăi de cap, precum aranjamente şi curăţenia ulterioară, aspecte pe care cei mai mulţi proprietari caută să le evite.

Apartamentele închiriate în regim hotelier (denumite şi „aparthotel”) reprezintă una dintre cele mai ieftine soluţii pentru tinerii care doresc să organizeze o petrecere în afara locuinţei. Bugetul alocat celei mai importante nopţi din an se diminuează astfel semnificativ, clienţii se preocupă doar de muzică şi voie bună, iar proprietarii câştigă cât într-o lună întreagă.

„Există cluburi din Bucureşti care organizează petrecerea de Revelion, pentru care percep o taxă de 700 lei/persoană. Este mult peste posibilităţile financiare ale unui angajat cu un venit mediu. Încă din 2010, eu şi prietenii mei ne-am orientat către apartamentele închiriate în regim hotelier. Ne aducem ce mâncare şi băutură vrem, suntem numai prieteni, nu trebuie să facem curăţenie, iar la final, plătim mai puţin de 150 lei/persoană”, lămureşte Cătălin Codreanu, în vârstă de 24 ani.

Statisticile oficiale arată că pe piaţa din Bucureşti există aproximativ 1.000 de astfel de locuinţe, însă este vorba numai de unităţile omologate de stat, deoarece există anumite reguli care trebuie respectate de proprietarii care doresc să intre în acest sistem. Cu toate acestea, există numeroşi proprietari particulari, care se folosesc de internet sau de cercurile de cunoscuţi, pentru a atrage clienţi.

„Ca şi la hoteluri şi pensiuni, apartamentele primesc stele de la Minister. Conform standardelor, bucătăria trebuie să fie utilată, intrarea în dormitoare trebuie să fie separată, iar curăţenia trebuie să fie exact ca la hotel”, explică Doroteea Iancu, preşedinte Rent per Day.

Frica de daune materiale îi împiedică pe cei mai mulţi proprietari să închirieze de sărbători

Însă cele mai multe firme care oferă spre închiriere apartamente în Bucureşti pentru perioade scurte nu sunt de acord să-şi deschidă uşile petrecăreţilor. Motivul este lipsa de încredere, teama că s-ar putea produce stricăciuni şi pagube costisitoare.

„Apartamentele nu se pretează pentru petrecerea de Revelion. Mobilierul nu este pentru aşa ceva, este vorba de locuinţe în care s-au investit mulţi bani, astfel că ne căutăm anumiţi clienţi. Locuinţele se închiriază în perioada sărbătorilor de iarnă, dar sub nicio formă pentru petreceri”, susţine reprezentantul unei companii de profil.

Pentru Revelion, aparthotelurile se închiriază la preţuri de cinci ori mai mari faţă de restul anului

Cu toate acestea, dacă există cerere, aceasta va fi acoperită de către cei cu simţ de afaceri. Astfel că şi în Bucureşti, anumiţi proprietari au decis să îşi asume nişte riscuri, mărind însă semnificativ tarifele. Drept urmare, apartamente cu două sau trei camere, al căror preţ de închiriere obişnuia să fie între 50 şi 70 euro/noapte, se închiriază acum pentru 250 euro/noapte, la care se adaugă și garanția.

„Avem apartamente cu două şi trei camere, pe care le-am închiriat cu un tarif chiar şi de cinci ori mai mare faţă de alte perioade, deoarece riscurile de producere a daunelor materiale sunt semnificativ mai mari. Se încheie un contract, se achită suma integral, precum şi o garanţie  de minimum 100 euro (în funcţie de apartament). A doua zi dimineaţă ne întâlnim cu clientul la faţa locului şi, dacă nu sesizăm niciun prejudiciu, returnăm garanţia”, arată reprezentantul unei companii de închiriere a apartamentelor în regim hotelier.

Cererea de astfel de apartamente a crescut cu 10% în Bucureşti numai în ultimul an. Dacă în restul anului, acest segment ţinteşte turiştii de toate categoriile, dar mai ales oamenii de afaceri, în această perioadă, profilul clientului este altul. Cei care se orientează către un apartament închiriat pentru petrecerea de Revelion sunt în special tinerii între 20 şi 35 ani, spun specialiştii.

CITEȘTE ȘI: Locuitul cu chirie te poate îmbogăţi? Află cât de rentabil este să deţii o proprietate

 

11 December 2012