Anumite orașe din China au impus noi restricții pe piața imobiliară, în speranța că vor tempera prețurile în continuă creștere. Limitările nu se aplică numai străinilor, ca până acum, ci și localnicilor. În Shanghai, de exemplu, avansul minim obligatoriu poate fi chiar și de 70% din valoarea locuinței.

40284-constructii_in_shanghai.jpgBoom-ul economic din China a dus la o urbanizare rapidă, iar boom-ul imobiliar al marilor orașe a atras speculanți. Analiștii internaționali au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la ritmul amețior cu care a crescut prețul locuințelor, iar autoritățile au încercat diverse măsuri pentru a potoli activitatea de pe segmentul rezidențial. După majorarea avansului minim obligatoriu sau mărirea impozitelor pe locuințe cu zeci de procente, autoritățile introduc noi restricții, dar diferențiat – regulile nu se aplică la nivel național, ci numai în anumite orașe.

Shanghai este unul dintre orașele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume, nu doar din China, iar viteza cu care se înalță zgârie-norii este depășită aici numai de viteza cu care cresc prețurile. Până de curând, expații aveau voie să compere o locuință numai dacă demonstrau că domiciliază aici de cel puțin doi ani. Acum, autoritățile au hotărât că străinii trebuie să arate că plătesc taxe de cel puțin cinci ani, fără întrerupere.  

Denumit și „Silicon Vallei al Chinei”, datorită concentrației mari de companii din domeniul IT, Shenzen este considerat a fi unul dintre orașele cu cea mai bună calitate a vieții din China. Odată cu numărul mare de specialiști aduși aici, piața imobiliară a fost luată cu asalt de angajați bine plătiți, iar cererea a depășit cu mult stocul de locuințe. Dacă până de curând, dreptul de a cumpăra o locuință se acorda numai expaților care au locuit aici cel puțin un an, acum, perioada a fost mărită la cel puțin trei ani consecutivi.

  • Prețul mediu al locuințelor din Shanghai a crescut cu 21%, în ultimul an (martie 2016, față de martie 2015)
  • În Shenzen, valoarea de tranzacționare a locuințelor a urcat cu 57%, doar în ultimul an, potrivit datelor Biroului Național de Statistică din China

Nici localnicii nu au scăpat de ochiul autorităților, în ambele orașe mărindu-se avansul minim obligatoriu pentru creditele imobiliare. În Shenzen, suma a fost majorată la 40% din valoarea proprietății, în timp ce în Shanghai, aceasta a ajuns la 50% pentru locuințele „normale” și la 70% pentru cele „non-normale”. Clasificările proprietăților se fac în funcție de suprafață, locație și preț de tranzacționare. De exemplu, locuințele cu o suprafață de până în 140 mp și cu un preț de până în 700.000 dolari sunt categorisite drept „normale”.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

24 May 2016