Restanţele populaţiei la creditele în euro şi franci elveţieni au crescut, în ianuarie, într-un ritm mult mai accelerat faţă de cel înregistrat pe parcursul anului 2009. Potrivit BNR, întârzierile la plată mai mari de 30 de zile au avansat cu 14,7% faţă de decembrie.

Totalul restanţelor de peste 30 de zile, în cele două monede, se ridica la 3,26 miliarde de lei. În 2009, creşterea lunară a restanţelor la creditele în euro era sub 100 de milioane de lei.

În prima lună din acest an, întârzierile la plată mai mari de 30 de zile pe această categorie de împrumuturi au avut cea mai amplă creştere, de 155 de milioane de lei, la 1,02 miliarde de lei.

Statistica publicată de banca centrală pe baza datelor de la Biroul de Credit, arată în ianuarie o majorare a restanţelor mult peste media anului anterior la categoria împrumuturilor acordate în alte monede, care sunt denominate în cea mai mare măsură în franci elveţieni.

Sumele întârziate la plată peste 30 de zile aproape s-au dublat, de la 133 de milioane de lei în decembrie la 250 de milioane de lei. Restanţele la împrumuturile în lei se menţin pe prima poziţie, cu un volum de 1,97 miliarde de lei, cu 147 de milioane de lei peste nivelul de la finele anului trecut.




Sursa

5 March 2010