Cei mai multi dintre romanii executati silit de banci sunt din judetele Bistrita Nasaud, Mures si Hunedoara, proprietari de imobile, fie acestea apartamente sau case, potrivit anunturilor de executare silita publicate pe site-urile bancilor.

sursa: dailybusiness.roAstfel, in Bistrita Nasaud exista circa 25 de anunturi de scoatere la vanzare a unor imobile luate in garantie, 22 dintre ele fiind publicate de catre o singura banca, CEC Bank. In Mures, 5 - 6 banci locale executa in total circa 19 imobile, acelasi fiind numarul de executari silite din Hunedoara.

In topul zonelor in care bancile au demarat executarile silite se afla si Bucuresti - 17 imobile, Brasov - 15, Suceava - 11, Prahova - 11.

Ceea ce se observa totodata in anunturile bancare este ca numarul imobilelor scoase la licitatie pentru a fi executate silit il depaseste cu mult pe cel al terenurilor, ceea ce s-ar putea explica prin faptul ca, fiind de valoare mai mica decat creditele pentru case, imprumuturile pentru terenuri nu solicita atat de tare debitorii, incat sa ii aduca in situatia de neplata.

Cele mai multe terenuri scoase la licitatie de banci sunt din judetul Brasov (circa 16), unde o singura banca, Alpha Bank, are nu mai putin de 11 terenuri scoase la licitatie spre a fi vandute.

In randul zonelor in care bancile fac acum cele mai multe executari silite se afla unele destul de dezvoltate economic, cum ar fi Mures sau Bucuresti, alaturi de altele cu un potential economic mai redus, precum Hunedoara.

Daca in cazul judetelor mai putin dezvoltate numarul mare al executarilor poate fi justificat prin conditiile precare de trai ale celor care au contractat imprumutul, in schimb, in judetele puternic dezvoltate situatia executarilor se explica mai degraba prin creditarea masiva de care au beneficiat in ultimul timp.

"Cred ca e vorba de judete in care elanul dezvoltarii economice din anii trecuti a impins lumea sa se imprumute tot mai mult, sa se extinda. Asa se explica faptul ca multe din judetele care sunt in topul executarilor silite sunt bine dezvoltate", a spus consultantul financiar Aurelian Dochia, CEO al firmei de consultanta Concept consultanta economica&afaceri.


Sursa

24 February 2010