Procentul considerabil al clădirilor de birouri ­neocupate oferă ­companiilor un avantaj de negociere care se poate traduce în luni gratuite de chirie sau pur şi simplu un preţ mic. Schimbarea ­sediului companiei este acum una dintre cele mai practicate strategii în ­scopul reducerii ­cheltuielilor.

Principalul motiv pentru care companiile aleg să se relocheze îl reprezintă reducerea
cheltuielilor, urmată de creşterea calităţii şi a confortului oferit de spaţiul ocupat. Acesta din urmă este un factor important, care îi determină pe chiriaşi să prefere mutarea în altă locaţie unei renegocieri a chiriei în aceeaşi clădire. „Deşi apar cheltuieli de relocare, companiile aleg un nou spaţiu şi datorită oportunităţilor de închiriere existente pe piaţă. La momentul actual, se pot semna contracte de închiriere la preţuri cu 25 - 30% mai scăzute decât acum 2 ani, astfel încât companiile îşi pot securiza o chirie scăzută pentru următorii 3 ani. O astfel de reducere a cheltuielilor de ocupare de 20-25% este semnificativă pentru o companie.", declară Viorel Lăcătuş, director al departamentului de investiţii BNP Paribas.

Cei mai mulţi dintre chiriaşi încep să scaneze piaţa birourilor cu câteva luni înainte de a le expira contractele din locaţiile curente. Mulţi dintre ei, chiar dacă încearcă să renegocieze termenii actuali, se lovesc de inflexibilitatea unor proprietari care acţionează de multe ori tardiv în situaţia unei renegocieri. Lucru complet nejustificat în condiţiile în care rata neocupării a crescut considerabil în ultima perioadă, atingând un procent de 18,5%, care se reflectă în puterea de negociere a chiriaşului. „Proprietarii clădirilor recent finalizate şi cei care au decis continuarea proiectelor ce vor fi livrate în cursul anului 2010 oferă flexibilitate în negocieri: luni de chirie gratuită, chirie în trepte - nivel mai mic în prima perioadă contractuală, pentru a ajuta relocarea şi a nu pune presiune pe costuri, toate acestea reflectându-se într-o chirie mai scăzută.", declară Claudia Cetăţoi, reprezentant King Sturge România.

Zonele centrale şi semicentrale, preferate pentru relocare

Cea mai căutată zonă pentru relocare este, în special, centrală, urmată de zonele semicentrale, întrucât aici există oportunităţi de închiriere în clădiri de calitate, la preţuri foarte avantajoase. În zona centrală există proprietari care au scăzut nivelul chiriei solicitate pentru următorii 3 ani în scopul atragerii de chiriaşi pentru proprietăţile neocupate.

 



Sursa

8 September 2010