Pe măsură ce criza ipotecară continuă să facă ravagii pe piaţa imobiliară americană, ideea despre visul american începe să se schimbe. Gradul de împroprietărire se micşorează de la an la an, iar Statele Unite ale Americii se îndreaptă rapid către perspectiva unei naţiuni de chiriaşi.

20263-138952maxim.jpgBiroul de Recensământ a raportat de curând că procentul americanilor care deţin o locuinţă a scăzut la 65% în iunie, conform CNN. Mai mult de atât, există voci printre analişti, care susţin că rata este chiar mai mică decât informaţiile oficiale. Luându-i în calcul şi pe creditorii cu risc ridicat de a-şi pierde locuinţa în viitorul apropiat, specialiştii consideră că gradul de împroprietărire este undeva la 59%. Realitate dură pentru americani, mai ales că încă nu par să conștientizeze - conform sondajelor, dorința de a fi proprietar este la fel de mare ca și în trecut. 

Acesta este cel mai scăzut nivel din 1965, de când Biroul de Recensământ a început să ţină evidenţa acestor informaţii. Dar Biroul de Recensămând nu ia în calcul şi acest factor, cel al posibililor debitori în incapacitate de plată.

„Această combinaţie de prăbuşire a preţului, limitare a creditelor ipotecare, lichidări continue şi opţiuni mai bune de închiriere, schimbă fundamental felul în care trăiesc americanii. Noi considerăm că această schimbare este abia începutul şi că, în viitor, vom deveni o societate de chiriaşi" declară analişti economici citaţi de CNN.

Mulţi proprietari doar pe hârtie, care nu și-au mai plătit ratele de cel puțin un an

Mulţi oameni sunt consideraţi, la nivel teoretic, proprietari, deşi nu ei sunt cei care mai deţin proprietatea respectivă. Aceştia sunt priviţi ca proprietari, deoarece ei ocupă în continuare locuinţa respectivă, dar nu îşi mai plătesc ratele. Acest tip de „proprietar" se poate strecura neobservat luni întregi, ba chiar ani, deoarece în ultimul timp, băncile au un ritm foarte slab de a procesa numărul mare de executări silite.

Dintre creditorii ipotecari americani, aproximativ 4,2 milioane au un risc ridicat de a nu-şi mai plăti ratele bancare sau au fost deja recomandaţi de către avocaţii băncilor pentru executare silită - dar nu sunt încă în curs de executare, conform datelor LPS Applied Analytics. Dintre aceştia, două treimi nu au mai plătit nicio rată în ultimul an, iar aproape o treime au depăşit doi ani de neplată.

La nivel naţional, o executare silită durează în medie 565 zile, de la prima rată neplătită şi până la ultima licitaţie. În New York, media este de 800 de zile, iar în Florida - 807 zile. Din cauza acestor cifre, există specialişti economici care susţin cu ardoare că Biroul de Recensământ ar trebui să ia în calcul şi acest factor.

Cei care vor și pot să se împrumute la bancă, nu mai reuşesc să întrunească condiţiile

Un alt motiv al declinului nivelului de împroprietărire scos în evidenţă de analiştii economici americani este imposibilitatea de creditare. După ce că sunt milioane de oameni care nu îşi mai permit achitarea ratelor, clienţii solvabili, care ar dori o locuinţă, obţin cu greu un credit ipotecar. Nici măcar organizaţiile care sprijină guvernul, precum Asociaţia Federală Ipotecară Naţională (poreclită „Fanny Mae") sau Corporaţia Federală pentru Credite Ipotecare pentru Locuinţe („Freddie Mac"), nu mai acordă credite, înăsprind condiţiile de acceptare a clienţilor. Astfel că singura șansă pare să fie plata cu banii jos. 

Pentru prima dată în istoria contemporană, guvernul nu mai promovează împroprietărirea tuturor americanilor. În raportul despre finanţarea creditelor prezentat în luna februarie, administraţia Obama a declarat că scopul este de „a se asigura că americanii au acces la un registru adecvat de opţiuni de locuinţe accesibile. Ceea ce nu înseamnă că ţelul nostru este ca toţi americanii să fie proprietari".

CITEŞTE ŞI


9 August 2011