Teoretic, există două programe de finanţare a lucrărilor de reabilitare termică a locuinţelor. Unul este susţinut parţial de stat - banii vin 50% de la Guvern, 30% de la autorităţile locale şi 20% de la proprietarii apartamentelor. Dar acest program este blocat din lipsă de fonduri, practic rămâne o singură variantă - creditul bancar garantat de stat.

20137-reabilitare-bloc.jpgProprietarii sau asociaţiile de proprietari se pot împrumuta la bancă pe o perioadă de cinci ani, fără dobândă, pentru a-şi reabilita locuinţele.

Momentan sunt doar două instituţii financiare care au intrat în parteneriat cu statul pentru acest proiect: CEC Bank şi BCR. Condiţiile impuse de acestea sunt relativ similare, suma împrumutată este aceeaşi, ca şi perioada de creditare. De asemenea, banii se returnează în rate lunare şi consecutive.

De acest credit pot beneficia asociaţiile de proprietari care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate solicitate de bancă, precum şi persoanele fizice care deţin o locuinţă unifamilială. Creditele beneficiază de garanţie guvernamentală în proporţie de 100%, prin intermediul Fondului Naţional de Garantare, iar dobânda este subvenţionată integral de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Perioada de creditare este de maximum cinci ani, iar valoarea împrumutului este de maximum 90% din totalul cheltuielilor prevăzute în devizul general. Proprietarii trebuie să plătească din buzunar doar 10% din valoarea totală. Cu toate acestea, creditul nu trebuie să depăşească:

• în cazul proprietarilor de apartamente - 1.850 euro/camera de locuit (echivalent în lei)
• în cazul proprietarilor de locuinţe unifamiliale - 7.400 euro/camera de locuit (echivalent în lei)

Conform legii (O.U.G. 69/2010), creditul susţinut de stat se acordă pentru:

• Izolarea termică a pereţilor exteriori
• Înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă din punct de vedere energetic
• Termo-hidroizolarea terasei
• Termoizolarea planşeului peste subsol
• Repararea/înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic - încălzire şi apă caldă de consum parte comună a clădirii
• Repararea/înlocuirea/ achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferente locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia

În cazul asociaţiilor de proprietari, este nevoie de toate documentele care atestă constituirea şi funcţionarea asociaţiei, actele de identitate ale reprezentanţilor legali, dovada contribuţiei de minimum 10% din valoarea totală a lucrărilor, demonstraţia că facturile sunt plătite la zi. Nu ambele bănci solicită aceleaşi documente, dar actele necesare sunt afişate atât pe site-urile instituţiilor, cât şi la sucursale. Pe lângă acestea, este nevoie şi de documentaţia tehnică şi documentaţia pentru constructor.

Înainte de toate, se face un audit energetic, cu una dintre firmele agreate de banca de la care se contractează creditul şi se elaborează proiectul de execuţie a lucrărilor de reabilitare termică. După care urmează efectuarea lucrărilor şi recepţia acestora. La sfârşit, constructorul trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie a lucrării cu o valabilitate de trei ani.

Află:
- de ce documente ai nevoie pentru a obţine un credit de la BCR pentru reabilitarea locuinţei tale
- de ce documente ai nevoie pentru a obţine un credit de la CEC Bank pentru reabilitarea locuinţei tale

CITEŞTE ŞI Ce rişti dacă îţi reabilitezi singur apartamentul?


3 August 2011