Acţiunile pieţelor emergente înregistrează creşteri procentuale de două cifre, în ciuda unei temperări a indicatorilor macvroeconomici din aceste ţări. Creşterile economice din China, India, Brazilia, fiind în uşoară scădere, arată raportul lunar al Raiffeisen Capital Management.

23470-china_37_b22ce98735.jpgCele mai noi date economice din China indică o "aterizare lină“ a economiei. Aceasta înseamnă o scădere a creşterii economice până la 7% pentru următoarele trimestre, principalele surse de scădere fiind sectorul imobiliar şi exportul. Guvernul de la Beijing ar putea fi extrem de interesat să menţină creşterea economică şi să răcească puţin motoarele creşterii imobiliare. În principiu, în 2012 nu sunt de aşteptat reforme economico-politice de amploare, având în vedere că la finele anului va avea loc o schimbare a guvernului.

Indicatorii semnificativi din Rusia arată în continuare o scădere a activităţii economice, în special în ceea ce priveşte producţia industrială, în timp ce consumul privat este încă solid – datorită sprijinului oferit de veniturile reale ridicate şi de rata scăzută a şomajului. Evoluţia inflaţiei este semnificativă - aceasta a scăzut cu 6 %, ajungând astfel la cel mai de jos nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, şi ar putea continua să scadă până la puţin peste 4 %. Acest lucru se datorează în mare parte deciziei Guvernului de a amâna scumpirea preţurilor la energie.

 

Sursa

16 februarie 2012