O piaţă rezidenţială mai puternică a ajutat la creşterea economică de la sfârşitul verii în aproape fiecare regiune din Statele Unite, potrivit unui sondaj realizat de Rezerva Federală (FED).

26799-casa_20_086e455440.jpgPotrivit FED, creşterea s-a îmbunătăţit în zece din 12 districte regionale de la mijlocul lui august şi până în septembrie. Creşterea vânzărilor de case a contribuit la ridicarea preţurilor la locuinţe în majoritatea districtelor.

Raportul, cunoscut oficial drept Cartea Bej, prezintă şi o creştere a vânzărilor de automobile în majoritatea statelor. Totuşi, cheltuielile populaţiei au stagnat sau au crescut uşor în majoritatea districtelor analizate. Activitatea de producţie a avut rezultate mixte, cu jumătate din districte raportând uşoare îmbunătăţiri de la ultimul raport al FED. Angajările au rămas neschimbate în majoritatea districtelor.

Cartea Bej furnizează informaţii despre condiţiile de afaceri de pe întreg teritoriul american. Informaţiile colectate de cele 12 bănci regionale ale FED vor fi utilizate ca bază pentru discuţia politicii FED din 23-24 octombrie. Economiştii nu se aşteaptă la mişcări surprinzătoare la întâlnirea FED, deoarece instituţia a adoptat deja noi politici agresive în septembrie.

FED cumpără obligaţiuni ipotecare la preţuri scăzute pe termen lung, mişcare ce ar putea da un imbold împrumuturilor şi consumului. Rezerva Federală intenţionează să ţină dobânzile pe termen scurt aproape de zero cel puţin până la mijlocul anului 2015, chiar dacă revenirea economică arată semne de îmbunătăţire.  

Făcând împrumuturile mai ieftine, FED speră să alimenteze modesta revenire a pieţei locative. Când preţul caselor creşte, oamenii tind să se simtă mai bogaţi şi cheltuie fără constrângeri. Cheltuielile populaţiei reprezintă aproape 70% din activitatea economică a SUA.

Consumatorii au fost foarte prevăzători cu cheltuielile în acest an, lucru care a contribuit la o creştere econimică mai slabă. Economia SUA a crescut cu o rată anuală de 1,3% în trimestrul aprilie-iunie, în scădere faţă de o rată de 2% în primele trei luni ale anului.

Economiştii estimează o creştere de aproape 2% pentru restul anului. Această creştere este prea mică pentru a crea destule locuri de muncă pentru a elibera cei peste 12 milioane de şomeri americani.

 

Sursa

12 October 2012