Protestele care se ţin lanţ zilele acestea în România sunt de natură să pună în pericol întreaga economie, sunt de părere analiştii economici. Pe de o parte, stricăm imaginea de ţară conştiincioasă pe care cu greu am clădit-o în faţa oficialilor europeni. De cealaltă parte, simplul fapt că oamenii sunt prea ocupaţi să analizeze repercusiunile revoltelor blochează consumul de bunuri relevante pentru economie.

23031-438977-jandarmi-revolta.jpgProtestele pot avea un impact economic adânc dacă se acutizează, putând afecta cursul, bursa, costurile de finanţare sau chiar consumul. Explicaţia stă în faptul că oamenii pot decide să amâne achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată de teama escaladării violenţelor şi a posibilelor pagube.

De asemenea, prezentarea revoltelor în presa internaţională pot strica imaginea bună de care se bucură România în ochii investitorilor şi pe care a dobândit-o cu greu cu ajutorul măsurilor dure de austeritate şi a supunerii în faţa directivelor FMI.

„Dacă manifestaţiile continuă, situaţia va deveni tot mai grea pentru guvern şi nu ar fi exclusă demisia Executivului, dar nici acest lucru nu ştim dacă va mulţumi populaţia", consideră analistul Cristian Pârvulescu.

Impactul direct, cel care a fost resimţit deja, a căpătat proporţii îngrijorătoare. În centrul Capitalei pagubele s-au ridicat la 200.000-250.000 euro, conform calculelor ZF, fiind vandalizate mai multe bănci, magazine şi mobilier stradal. Reacţia dură a forţelor de ordine şi violenţele i-au făcut pe proprietarii de cafenele din Centrul istoric să îşi închidă afacerile. Duminică au avut loc manifestaţii în 41 de oraşe, la care au participat peste 8.700 de oameni, conform oficialilor Jandarmeriei, doar în Bucureşti acestea au degenerat în violenţe. Iar manifestaţiile nu se vor opri aici, sunt de părere analiştii.

CITEŞTE ŞI Rating de ţară scăzut pentru marile puteri europene. Cum se va resimţi acest lucru în România?

 

18 January 2012