Proprietarii vilelor sunt poate cei mai solicitaţi de pe piaţa închirierilor, în acest moment. Indiferent dacă este vorba de case cu suprafeţe mici, de doar 90 mp, sau mai mari, de câteva sute de mp, ei sunt permanent curtaţi de companii care vor să îşi mute sediile. Fundaţii, asociaţii, reprezentanţe de companii internaţionale, firme de IT sau care prestează servicii financiare, toţi vor să închirieze un nou spaţiu în care să îşi desfăşoare activitatea.

25262-4fa799159b0fc.jpgPiaţa închirierilor de vile are o dinamică aparte în Bucureşti. Volumul a crescut constant, de la începutul anului până acum şi acest ritm ar trebui să se menţină, spun specialiştii.

Piaţa spaţiilor de birouri cu suprafeţe cuprinse între 90 şi 350 mp are potenţial. Este un moment bun pentru a te muta într-un sediu reprezentativ, beneficiind de costuri mai mici decât în urmă cu câţiva ani, existând şi mai multă flexibilitate din partea  proprietarilor, care acceptă mai uşor să-şi recompartimenteze clădirile, pentru a asigura şi suprafeţe mai mici. Sunt însă puţine oferte cu un raport calitate preţ foarte atractiv şi bine poziţionate, astfel încât să satisfacă pe deplin clienţii”, declară Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting.

Suprafeţele ideale pentru firmele mici variază între 90 şi 350 mp. Acestea se pot închiria în vile şi în blocuri noi, care au spaţii de birouri la parter şi etajul unu şi apartamente rezidenţiale la etajele superioare, situate în zone centrale şi ultracentrale. Suprafeţele mai mari de atât, cele de 200-350 mp, se găsesc în clădiri de talie mijlocie de birouri situate în zonele centrale şi ultracentrale, dar şi în câteva clădiri de birouri, unde proprietarii s-au dovedit flexibili şi au compartimentat clădirile şi în module mai mici.

„Cele mai multe contracte de închiriere realizate pe acest segment de piaţă s-au încheiat în clădiri de birouri, ceea ce demonstrează că şi proprietarii acestora au început să ia în calcul clienţii care  vor spaţii pentru 30-100 angajaţi şi îşi adaptează produsele după necesităţile şi bugetul acestora. De exemplu, un proprietar care până acum închiria doar integral câte un etaj de 500 mp, acum l-a împărţit în două  şi aşa a găsit mai uşor chiriaşi”, declară Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting.

Nivelul chiriei pe acest segment de cerere se situează între 9 euro/mp/lună şi ajunge la 12 euro/mp/lună.

CITEŞTE ŞI: România, căutată pentru lux

13 June 2012