Popularitatea tenisului de câmp este în continuă creştere la noi în ţară, fapt la care contribuie din plin faima câştigată de jucătorii români pe plan mondial. În urmă cu un deceniu, proprietarii care deţineau un teren de tenis în spatele vilei erau consideraţi nişte excentrici. În prezent, pasionaţii cu dare de mână îl consideră un lux accesibil, iar companiile specializate spun că cele mai multe solicitări de amenajare vin din partea privaţilor.

34376-3045.jpgPe la începutul anilor 2000, terenurile de tenis oferite spre închiriere erau rare, chiar şi în marile oraşe din România. Cererea a tot crescut, iar afacerea s-a dovedit a fi de succes, astfel că oferta de astăzi este extrem de bogată. Mai mult, pasionaţii cu venituri mari şi-au amenajat spaţii dedicate sportului alb chiar în spatele casei. Mulţi dintre aceştia chiar oferă spre închiriere, dar numai prietenilor, astfel că în timp, investiţia este amortizată.

„În Bucureşti, sunt zeci de terenuri de tenis în fiecare sector, dar în sezonul cald, nu poţi închiria unul atunci când ai chef – trebuie să îţi faci programare din timp. Aşa am ajuns să îmi amenajez un teren la mine în curte, pe care îl şi închiriez două-trei zile pe săptămână, dar doar cunoştinţelor. Aşa că în câţiva ani voi recupera investiţia, cu toate că nu intenţionez să fac o afacere din asta”, povesteşte Cezar D., pasionat de tenis de ani de zile.

  • În Bucureşti, tariful de închiriere al unui teren de tenis variază între 20 şi 80 lei/oră
  • Un proprietar privat poate strânge cel puţin 4.500 euro în jumătate de an, dacă îşi închiriază terenul doar trei zile pe săptămână (cu un preţ mediu de 40 lei/oră)

Pentru amenajarea unui teren de tenis în curtea din spatele casei este nevoie doar de spaţiu şi de un buget generos, nu şi de autorizaţie de construire sau de alte documente. Acestea devin obligatorii doar pentru alte construcţii, însă majoritatea proprietarilor se limitează doar la amenajarea terenului.

„Nu este nevoie de nicio aprobare de la vreo instituţie avizată pentru construcţia unui teren de tenis în sine. Este nevoie de documente doar pentru alte construcţii speciale şi doar dacă depăşesc un anumit regim de înălţime. De exemplu, instalaţiile de nocturnă au în general nevoie de o fundaţie şi de un proiect, astfel încât să nu pericliteze siguranţa vecinilor sau a bunurilor din jur”, explică ing. Bogdan Georgescu, reprezentant al companiei de construcţii Cross Pojects.

Cele mai multe solicitări de amenajare a unui teren de tenis vin din partea clienţilor privaţi
Cifra de afaceri creşte cu 20% şi până la 50% în fiecare an, în cazul companiilor care se ocupă de construcţia şi amenajarea terenurilor de tenis. Cele mai multe solicitări vin din Bucureşti şi, mai ales din Ilfov, dar şi din staţiunile turistice de pe litoral şi Valea Prahovei, întrucât proprietarii de pensiuni au remarcat interesul turiştilor pentru sportul alb. De asemenea, cererea este în continuă creştere şi în Cluj, Arad, Timişoara, Braşov sau Constanţa.

„Numărul solicitărilor venite din partea privaţilor a crescut foarte mult faţă de anii anteriori. De fapt, în prezent cele mai multe cereri vin de la cei care vor un teren de tenis acasă, şi nu din partea investitorilor, a celor care au deja sau vor să pornească o afacere. Pentru terenurile de curte nu este neapărat nevoie să se respecte dimensiunile standard, totul depinde de spaţiul disponibil”, spun reprezentanţii companiei Artimex.

  • Suprafaţa necesară unui teren de tenis este de aproape 670 metri pătraţi, însă aceasta poate fi ajustată
  • În formă dreptunghiulară, terenul de tenis simplu are lungimea standard de 23,77 metri şi lăţimea de 8,23 metri
  • Pentru un teren dublu, se adaugă câte 1,37 metri pe ambele părţi, ajungând la o lăţime de 10,97 metri
  • Spaţiile de siguranţă sau de mişcare pe liniile longitudinale sunt de 6,4 metri pe fiecare parte, iar pe liniile laterale sunt de 3,66 metri pe fiecare parte

„În general, clienţii care îşi amenajează un teren de tenis acasă alocă un buget mediu de 15.000 – 20.0000 euro. Alegerea suprafeţei de joc se face în funcţie de nivelul de joc al proprietarului. Preţul gazonului pentru tenis este de 15,9 euro/mp, suprafaţa acrilică de top este 26,5 euro/mp, iar dacă ne referim la suprafaţa din granule de cauciuc tip tartan, aceasta este de la 29 euro/mp în sus. Însă cei mai mulţi clienţi aleg gazonul, pentru că astfel pot folosi spaţiul şi pentru alte sporturi sau activităţi de agrement”, exemplifică reprezentanţii companiei Artimex.

  • Amenajarea unui teren se face în aproximativ o lună – turnarea plăcii de beton se face în circa o săptămână, după care mai durează două-trei săptămâni aprovizionarea şi montajul
  • Specialiştii nu recomandă construcţia terenurilor de tenis în zonele expuse la vânt şi nici în apropierea copacilor, pentru a evita atât posibilele accidentări, cât şi umbrele care îi pot deranja pe jucători

Întreţinerea este facilă, iar costurile acesteia sunt nule, în cazul unul teren de tenis cu gazon artificial, materialul având o rezistenţă ridicată în timp, spun specialiştii. Covorul din poliuretan (tartan) are avantajul că absoarbe şocurile, poate fi regenerat după o perioadă de uzură intensă de până la opt ani şi nu necesită întreţinere lunară. De asemenea, comparativ cu zgura, ambele materiale permit şi practicarea altor sporturi sau activităţi.

CITEŞTE ŞI: Proprietarii acceptă greu noua realitate imobiliară. Tranzacţiile, încetinite chiar de vânzători


7 June 2014