Târgul imobiliar Project Expo s-a încheiat. Cei mai mulţi vizitatori au venit pentru a se informa, dar s-au încheiat şi contracte, spun agenţiile imobiliare participante. Potenţialii clienţi au fost interesaţi de ofertele la preţ mic, dintre care vedete au fost vilele cu preţ până în 50.000 euro.

18467-10374-dsc_6457.jpgNumărul vizitatorilor a fost sub nivelul aşteptat de organizatori, iar clienţii hotărâţi să cumpere au fost foarte puţini la număr. Cei mai mulţi au vrut doar să prospecteze piaţa, să vadă care sunt ofertele. Au vrut să se pregătească pentru momentul în care se va debloca programul Prima Casă, iar ei vor avea banii necesari să achiziţioneze o locuinţă.

„Târgul a fost puţin sub aşteptările noastre, pentru că amânarea programului „Prima Casă" a adus un număr mai scăzut de vizitatori faţă de ediţia anterioară. Am avut un număr de aproape 6.000 de vizitatori, oarecum surprinzător, pentru că majoritatea dezvoltatorilor prezenţi la târg oferă tot felul de soluţii alternative programului Prima Casă" afirmă Adina Patilea, coordonator Project Expo.

„Rămânem sub patronajul Prima Casă"

Fiecare ofertă prezentată a avut clienţii săi. Deşi unele oferte au atras clienţii cu bani cash, reprezentaţii anumitor agenţii susţin că tot programul susţinut de stat este cel care îndeamnă românii să cumpere. Românii nu par să fie receptivi la programele similare pe care le derulează băncile, deşi în cadrul târgului au existat mai multe companii care puteau să le calculeze exact ce credite pot lua, cu ce rate, pe ce perioadă de timp.

„A fost un târg al informării. Oamenii au venit pentru a studia oferta din piaţă, au rămas surprinşi de nivelul scăzut al preţurilor, au mers la vizionări, sunt foarte interesaţi, dar avem o problemă în a încheia tranzacţiile. Se pare că rămânem sub patronajul programului „Prima Casă", indiferent de ce eforturi facem noi pentru a-i informa asupra produselor similare" declară Cătălin Grigore, general manager Sud Rezidenţial.

Românii nu au fost interesaţi nici de sistemul de rate la dezvoltator, care a fost prezentat la unele standuri.

„Cei mai mulţi doresc să achiziţioneze cu ajutorul programului „Prima Casă", care momentan este în stand-by, iar la acest târg au venit să sa se informeze pentru a fi pregătiţi de îndată ce se va debloca programul guvernamental. Dar sunt şi clienţi cu bani din surse proprii sau finanţare direct de la dezvoltator, pentru că noi oferim şi această variantă" întăreşte Florin Munteanu, de la departamentul de vânzări al Domus Stil.

Casele de vacanţă nu sunt căutate

S-au putut observa trei tipuri de potenţiali clienţi: cei cu vârste până în 35 de ani, interesaţi de o locuinţă cu o suprafaţă modestă şi un preţ cât mai redus; cei de vârste mijlocii, care doresc să facă trecerea la o casă sau un apartament mai mare; cei care se apropie de pensie, care îşi caută ori o casă în afara Bucureştiului, ori o casă de vacanţă.

„Clienţii, în general, sunt tineri, cu vârste până în 35 de ani. Sunt interesaţi de spaţii mici, în special garsoniere şi apartamente cu două camere, dar sunt şi clienţi care sunt interesaţi de spaţii mari, de apartamente cu trei şi patru camere. Cei din urmă sunt cei care au familii cu cel puţin un copil" spune Alexandru Neagu, director general RPF Development.

Cei care îşi doreau un apartament în Capitală, caută locuinţe cu două camere, până în 50-60.000 euro. O altă parte mai mică a clienţilor de la acest târg dispunea de suma de 80-100.000 euro. Cei mai mulţi clienţi aveau deja credite ipotecare aprobate, alţii aveau bani gheaţă, dar am avut şi un mic procent de clienţi care doreau rate la dezvoltator. Nu toţi, dar cei mai mulţi dintre cei interesaţi de o casă de vacanţă la munte sunt de vârsta a treia" declară Ionuţ Marcu, consultant imobiliar REplat.

Interesul pentru casele de vacanţă de la munte a fost relativ scăzut, conform unei alte agenţii participante. Dar în general, decizia de a cumpăra o casă de vacanţă nu se ia repede, iar timpul de căutare şi finalizare a tranzacţiei este mai îndelungat decât la o locuinţă. Conform consultanţilor imobiliari, cumpărătorii acestor construcţii plătesc, în mare parte, cu bani gheaţă.

Atenţia tuturor categoriilor de clienţi a fost atrasă de ofertele caselor sub 50.000 euro, din sudul Capitalei. Nu puţini sunt cei care au fost la vizionări, ba chiar câteva dintre aceste construcţii şi-au găsit şi proprietari.

Cei mai dificili clienţi, cei care au bani cash

Clienţii cu bani gheaţă ştiu că deţin un atu, pe o piaţă care nu este în cea mai înfloritoare perioadă. Au venit la târg în căutarea unei locuinţe, încercând să obţină reduceri pentru că plătesc cu banii jos. Această metodă nu funcţionează însă oricând.

„Având în vedere că programul „Prima Casă 4" este momentan blocat, au apărut cumpărătorii cu banii cash. Vizitatorii acestor târguri imobiliare beneficiază de promoţii în cadrul expoziţiei, aşa că nu am discutat despre alte reduceri" afirmă Giulio Angheloiu, general manager Premier.

Este normal, ştiind că ai bani gheaţă, să întrebi dacă beneficiezi de reduceri de preţ. Că se poate, că nu se poate, aceasta este o discuţie pe care o purtam într-o etapă ulterioară a discuţiilor. Au existat şi aceşti clienţi" spune reprezentantul Domus Stil.

Toţi consultaţii imobiliari aşteaptă însă zilele următoare târgului, când discuţiile din weekend se pot concretiza. Cei mai mulţi declară că au stabilit întâlniri cu potenţiali clienţi, care urmează să viziteze locuinţele şi eventual să semneze contracte de vânzare-cumpărare.

 

23 May 2011