Dezvoltatorii şi vânzătorii de imobiliare au înţeles că piaţa cere preţuri mici şi s-au adaptat acestei realităţi. Lupta pentru clienţi a mers atât de departe încât astăzi se vând vile de două niveluri la preţuri de garsoniere. La Project Expo, sunt mai mult oferte de vile cu preţuri minime care variază între 39.000 şi 46.000 euro. Iar preţurile garsonierelor situate în inima oraşului au scăzut până aproape de 20.000 euro.

18438-project-expo-2.jpgVilele cu preţ de garsonieră au în jur de 100 mp, toate utilităţile şi sunt finisate

În acest moment, putem vorbi într-adevăr despre oferte tentante la târgurile imobiliare. Clienţii au fost reticenţi să cumpere atât de mult timp încât dezvoltatorii, proprietarii şi agenţiile nu au avut de ales decât să ajusteze preţul până la un nivel la care există cerere. Aşa a apărut şi cea mai bună ofertă de la această ediţie a târgului, vila de 39.000 euro cu TVA inclus. Aceasta este situată în comuna Berceni, are o suprafaţă utilă de 94 mp şi este legată deja la toate utilităţile.

18439-vila-berceni.jpgAcolo este un mini-complex de trei vile, iar oferta aceasta este în mijloc. Imobilele din capăt au aceeaşi suprafaţă şi costă 49.000 euro, pentru că beneficiază de un teren un pic mai mare, iar cel din miijloc are 150 mp. Nu este niciun fel de păcăleală, deoarece imobilele se vând complet finisate şi interior şi exterior, la cheie, racordate la utilităţi iar preţul include TVA. Nu sunt alte costuri ascunse, rămân de plătit doar costurile pentru transferul de proprietate.", spune Giulio Angheloiu, general manager Premier.

Următorul cel mai mic preţ este pentru o vilă de 46.000 euro TVA inclus, dar aceasta are o suprafaţă de 130 mp construiţi, 310 mp teren şi este complet finisată.

18440-vila-jilava.jpgImobilele se află în zona Jilava, sunt nişte vile P+1, ridicate într-un ansamblu rezidenţial care are toate utilităţile, de la gaze la curent şi tot ce trebuie. Constrcuţia este din lemn, ceea ce justifică preţul scăzut, iar de jur împrejur sunt drumuri asfaltate. În momentul acesta, din cele 30 de vile care sunt în construcţie, cinci sunt deja finalizate iar vizitatorii târgului pot face vizionări.", spune Cătălin Grigore, general manager Sud Rezidenţial.

Vile se vând şi ceva mai departe de Bucureşti, la 20 km de capitală. Acolo nu există încă toate utilităţile iar preţurile pornesc de la 76.000 euro TVA inclus, dar acest lucru nu a fost un impediment pentru unii clienţi, care locuiesc deja acolo.

Nu există gaze încă, dar puţini sunt cei care au avut o problemă cu acest lucru, pentru că gazele sunt în proiect. Ar putea să mai dureze un an, deşi nu suntem siguri, depinde de Primărie. Între timp, avem soluţii pentru clienţii care aleg să cumpere de la noi, se merge pe lemne, curent, iar dacă îşi doresc să meargă pe gaze, noi putem pune în preţul acesta o butelie foarte mare care să îi ţină şase luni. Totodată putem face instalaţia în aşa fel încât să fie pe curent, şi în momentul în care vin gazele în comună, să se treacă la centrală.", spune Andrei Iordănescu, reprezentant Springville.

Garsoniere în oraş, de la 23.000 euro

La Project Expo este prezentat un concept nou: proiectul Studio Plus. Acesta este dezvoltat de un grup de persoane fizice, care plănuiesc să construiască un număr total de 500 de garsoniere şi apartamente de două camere, în zona de sud a capitalei. Suprafeţele acestora variază între 28 şi 56 mp utili iar preţurile pornesc de la 23.000 euro pentru garsoniere şi 40.000 euro pentru două camere. Acestea sunt preţuri promoţionale. Tot în sud, într-un alt proiect rezidenţial, preţurile pornesc de la 25.000 euro pentru garsoniere şi urcă până la 95.000 pentru un aparament cu patru camere. De asemenea, pentru cei care vor să cumpere o locuinţă prin credit, în interiorul târgului există o companie de brokeraj care îi ajută pe clienţi să vadă dacă se pot încradra la un credit şi ce sume pot obţine.

Le spunem imediat care este suma pe care o pot lua din bancă, pentru că cei mai mulţi clienţi cumpără prin credit. De aceea şi sperăm ca Prima Casă 4 să înceapă cât mai degrabă. Sunt ceva probleme că momentan, sunt câteva dosare blocate, în aşteptare, avem câţiva dezvoltatori nu foarte fericiţi dincauza acestui aspect.", adaugă Cătălin Grigore.

Pentru clienţii sceptici, care spun că aceste oferte sunt prea bune să fie adevărate, oficialii pieţei vin cu o explicaţie simplă: se construieşte ieftin pentru că se poate.

Nu este greu să construiască la un asemenea preţ, este greu să se obişnuiască cu un profit decent, un profit rezonabil. Dacă el cumpără în acest moment terenul, preţurile sunt absolut accesibile, aproximativ 40% din preţurile pe care le plătea în 2007-2008, preţurile materialelor de construcţie au scăzut chiar şi la jumătate, ca şi mâna de lucru. Dacă se iese pe piaţa la asemenea preţuri, adăugând doar un profit rezonabil, apar rezultatele prezentate la acest târg.", spune Giulio Angheloiu, manager general Premier.

Casele ecologice sunt de asemenea prezente la târg. Proiectul Avalon vine apartamente de două camere care se vând cu 42.500 euro + TVA şi trei camere de la 66.500 euro + TVA. Printr-un credit special, clienţii proiectului pot obţine o rată de 10 euro/zi.

La Project Expo se vând şi loturi de teren, în special din sudul Bucureştiului, există şi vile la roşu pentru cei care momentan nu pot să finiseze, există şi spaţii comerciale. Project Expo a început azi şi durează până duminică, 22 mai.

 

20 May 2011