Un proiect de locuință înseamnă o cheltuială de câteva mii de euro. O sumă mare pentru care primești la schimb ceea ce pare un simplu dosar. Niște foi. Aceste hârtii stabilesc însă cât va costa construcția, cât timp va rezista casa ta, cât de economică și practică va fi. Cu toate acestea, etapa de proiectare este considerată un cost suplimentar care poate fi ocolit. Ea este înlocuită cu preluarea unor proiecte de pe internet, care îi atrag pe viitorii proprietari strict din punct de vedere estetic. O economie făcută astfel se poate însă transforma în pagubă, pe termen lung. Proiectele perfecte pentru o familie se pot dovedi a fi total nepotrivite și chiar periculoase, pentru altă familie. 

35385-proiectare_locuinta.jpgProiectarea nu se reduce la designul unei locuințe, așa cum se înțelege la modul generalist. Atunci când un proiectant se apucă de treabă, el știe că trebuie să îndeplinească cinci condiții cruciale: să facă o casă rezistentă și stabilă, o locuință care să fie potrivită celor care vor trăi în ea, o casă economică atât la construire cât și la exploatare, o casă care să reziste mult și să se comporte optim în situații improbabile și necunoscute la momentul proiectării.

Siguranța pe termen lung este prioritatea numărul unu, în proiectare. Inginerul dispune de metode de calcul care îi permit să tragă concluzii despre cum se va comporta construcția, în asnamblu. El trebuie să evalueze sarcinile exterioare, să stabilească modul lor de acționare și să folosească materialele potrivite ca proprietăți mecanice. Iar toate acestea în timp ce se gândește la confortul viitorilor locuitori, lucru care nu se poate întâmpla decât după o discuție amplă cu aceștia, legată despre modul lor de viață din prezent și aspirațiile pe care le au”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro inginer proiectant Diana Marunțicu, ArhiCad.

Clienții sunt interesați mai întâi de cheltuieli, apoi de calitatea construcției

Aceste lucruri sunt însă mai degrabă o preocupare pentru ingineri. Viitorii proprietari sunt mai interesați de următoarea etapă: cum pot avea o casă care se construiește ieftin și va fi economică, din momentul în care o vor ocupa? Ce-i drept, aceasta este una dintre cele mai complexe probleme din domeniul construcțiilor.

Sunt mai mulți factori de care se ține cont, atunci când vrei o construcție economică. Concepția tehnică este primul. Mă refer aici la stâlpi, plăci, sisteme de cadre, calculate în așa fel încât să nu cedeze dar să nu fie nici prea rigide. Apoi se trece la evaluarea încărcăturilor. Deși există proceduri standard, inginerul trebuie să știe să le aleagă și să le aplice cu discernământ. Dacă se exagerează importanța încărcării, construcția devine mai scumpă și, adesea, prohibitivă. O construcție este cu atât mai economică cu cât are o greutate mai redusă. Aluminiul și oțelul sunt două exemple de materiale cu greutate redusă și rezistență mecanică mare”, continuă inginer proiectant Diana Marunțicu.

Un proiect bun pentru unii clienți, poate fi periculos pentru alții

Dar o construcție de calitate nu este universal valabilă. Cu alte cuvinte, o casă sigură într-o regiune poate să devină periculoasă dacă este construită în altă parte. De exemplu, în zonele cu risc seismic ridicat nu ar trebui folosite proiectele pregătite pentru zone care nu sunt supuse acestui risc. Iar în zonele care sunt supuse inundațiilor, ar putea fi nejustificate cheltuielile pentru o locuință rezistentă din punct de vedere seismic.

Trebuie luat în calcul și ce materiale sunt disponibile în zona în care urmează să fie ridicată construcția, pentru că folosirea materialelor imediat accesibile conduce la economii și eficientizare. Cel puțin la fel de importantă, pentru economia și rezistența pe termen lung, este și îndemânarea echipei de construcții, precum și onestitatea acesteia. Un proiect bun se poate transforma într-o construcție deficitară, fără oameni cinstiți, devotați meseriei lor”, explică inginerul proiectant.

Dar o construcție solidă poate doar să amâne, nu să combată în totalitate, fenomenele care se produc în timp: curgerea lentă, relaxarea, epuizarea sau deformațiile elastice întâziate. Iar proiectanții ar trebuie să le explice clar clienților avantajele și, mai ales, dezavantajele fiecărui material în parte. De exemplu, oțelurile dure, fonta, piatra naturală sau sticla sunt fragile și pot ceda în urma unor deformații mici sau foarte mici. De cealaltă parte se găsesc materialele care se rup după ce au avut loc în prealabil deformații permanente foarte mari. În această categorie intră oțelul moale, aliajele neferoase și masele plastice. Numai cunoscând proprietățile plastice ale materialelor și modul în care acestea se îmbină se pot construi locuințe care își folosesc rezistența la întreaga capacitate.

CITEȘTE ȘI:

13 October 2014