Eficiența nemțească este proverbială, iar atunci când vine vorba despre construcții, ea poate fi de-a dreptul impresionantă. Organizarea de pe șantierele nemțești poate reduce timpul de construcție de până la două ori. Dar acest lucru nu este posibil decât cu participarea proprietarilor. Cei care vor să își construiască o casă în două luni, în loc de nouă luni, trebuie să accepte ideea unui plan bătut în cuie de la bun început. Orice mică modificare ar vrea să facă, inclusiv schimbarea mânerelor de la ușă, poate duce la blocarea întregului proiect.

35260-constructii_rapide_jpg.jpgÎn ultimele decenii, inginerii, arhitecții și constructorii au căutat permanent metode de optimizare a timpului de construcție în cazul caselor convenționale. Acum există mașini de înșurubat, mașini de șlefuit, mașini de îmbinat, pistoale de bătut cuie sau unelte multifuncționale. Până nu demult, toate aceste lucruri se făceau manual. Cu toate acestea, introducerea metodelor moderne de construcție nu a schimbat cu nimic timpul total alocat procesului.

Înainte, totul se făcea pe șantier. Acum, totul poate fi construit și preasamblat în fabrică. Cu toate acestea, cele mai multe case au nevoie de o perioadă de șase-nouă luni pentru a fi construite. Iar acest lucru se întâmplă pentru că și construcțiile au devenit tot mai complexe, pe măsură ce pretențiile proprietarilor au fost tot mai mari. Acum se pierde timp cu sistemele de ventilație, proiectele complexe de cablare și iluminare iar cel mai mult timp se pierde la partea de finisare”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Martin Steuberg, managerul companiei germane Build Big.

Finisajele ar trebui stabilite clar din etapa de proiectare a casei

Potrivit expertului citat, finisarea casei este o etapă în sine care nu este pregătită decât la momentul la care poate fi implementată. Din această cauză, pot apărea probleme sau incompatibilități care cer modificări aduse construcției inițiale. Tocmai de aceea, în Germania este tot mai des folosit curentul construcțiilor bine structurate de la bun început.

În Germania, chiar și firmele de dimensiuni mici sau medii pot construi o casă nouă în doar două luni. Acest lucru este posibil în special datorită elementelor prefabricate. Când aduci aproape toate elementele casei într-un laborator cu lumină întotdeauna perfectă, cu echipamente controlate de computer și cu design impriat în memoria aceluiași computer, atunci se reduce drastic numărul orelor necesare pentru a crea o casă”, continuă Martin Steuberg.

Iar pentru a eficientiza întregul proces, fabricile germane care se ocupă de construcțiile rapide solicită clienților de la bun început toate detaliile, inclusiv cele de finisare. Viitorii proprietari trebuie să se hotărască de la bun început asupra gresiei, faianței, întrerupătoarelor sau chiar a mânerelor de ușă. Odată stabilite aceste detalii, ele nu mai pot fi schimbate.

Toate informațiile sunt introduse în computer, care începe deja să lucreze la casa respectivă. Proprietarii care se răzgândesc, nu pot decât să își asume costurile de lucru și să înceapă un nou proiect, care implică noi costuri. Prețul este prea mare pentru a da greș, motiv pentru care alegerile sunt cântărite cu atenție înainte de a semna contractul”, continuă expertul în construcții.

În România, atât constructorii cât și proprietarii au o abordare mult mai lejeră asupra construcțiilor

În laboratoarele nemțești de construcții, clădirea este gata de livrare în doar 48 de ore. Implementarea ei pe șantier va mai dura însă aproximativ opt săptămâni. În România, atât proprietarii cât și constructorii sunt obișnuiți cu o abordare mult mai lejeră asupra construcțiilor. Găsirea proiectului de casă este adesea considerat mai degrabă un rău necesar, care trebuie rezolvat cât mai rapid și cât mai ieftin. Iar finisarea este adesea lăsată la final, pentru a-i permite clientului să analizeze bugetul rămas și să decidă în timpul lui ce și când va cumpăra și implementa. Băile, bucătăriile, tot ce este legat de electricitate, podele și finisajul pereților, sunt considerate având o importanță secundară.

Am discutat cu colegii mei din România despre obiceiurile de construcții aici și le-am spus și lor: nu este nimic rău în a construi astfel. Dar acest comportament explică într-o bună parte de ce durează atât de mult întregul proces. O altă diferență pe care o constat, din discuțiile cu colegii mei din România, este numărul mic de muncitori care sunt prezenți pe șantier. Am aflat că, în medie, există trei muncitori pe șantier, care muncesc aproximativ 4.000 de ore pentru o casă obișnuită. În cazul proiectelor de care ne ocupăm în Germania, avem echipe de 10-12 oameni care lucrează permanent, atât în fabrică, precum și pe șantier”, continuă Martin Steuberg.

Acest lucru este însă posibil datorită sistemului de design prestabilit. Astfel, este nevoie de un număr mai mare de muncitori pentru a face față volumului de materiale cumpărate și așezate la locul lor, la momentul potrivit. Pentru că toate detaliile sunt stabilite de la început, toată lumea știe ce și când să facă, iar întregul proces este redus la jumătate din timp. Aceasta poate fi o lecție pentru șefii de șantier, dar și pentru proprietarii interesați să construiască mai rapid o casă nouă: fiecare oră petrecută plănuind proiectul reduce timpul petrecut ulterior pe șantier.

 CITEȘTE ȘI:

6 October 2014