Asiguratorii nu vor mai avea dreptul de a refuza plata despagubirilor la politele de asigurare obligatorie a locuintelor in cazul in care nu au fost instiintati de catre asigurati timp de 60 de zile de la producerea riscului asigurat, potrivit unui proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor transmis HotNews.ro de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Modificarile mai vizeaza faptul ca locuintele din cladirile incadrate in clasa I de risc seismic sa nu poata fi asigurate pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare.

sursa:bloombiz.roProiectul de modificare a legii 260/2008 propune abrogarea articolului 21 din actualul act normativ, care ar fi dat dreptul asiguratilor sa refuze, in anumite conditii, plata despagubirii.

* Abrogarea articolului 21:


"Asiguratorii au dreptul sa refuze plata despagubirilor în cazul în care, în termen de 60 de zile de la producerea riscului asigurat, beneficiarii prevazuti la art. 18 nu au înstiintat asiguratorul despre acest fapt si daca din acest motiv nu s-au putut determina cauza producerii riscului asigurat si întinderea prejudiciului".

* Locuintele din cladiri cu grad I de risc seismic, asigurate doar in urma reconsolidarii


O alta modificare propusa vizeaza locuintele situate in cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, aspect care nu este tratat in prezenta lege. Astfel, proiectul propune ca la articolul 11 din lege sa fie introdus urmatorul aliniat:

"(3) Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, nu se asigura pentru nici unul din riscurile prevazute de prezenta lege, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor".

* Plata despagubirilor se va face direct de PAID


O modificare importanta este si cea referitoare la faptul ca plata despagubirii ar urma sa se faca direct de catre Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea comerciala de gestionare a acestor asigurari, si nu de catre companiile de asigurari, cum se specifica acum in lege (modificarea articolului 19, alin. 4).

" (4)Plata despagubirilor se va face direct de catre PAID in baza unui centralizator transmis de asiguratorul care a efectuat constatarea si evaluarea prejudiciilor", va specifica noul aliniat modificat.



Sursa

19 March 2010