Peste 75% dintre români sunt şi proprietari, însă doar 10% dintre apartamente şi case sunt pro­teja­te prin asigurare, faţă de ­Ungaria, unde 60% din locuinţe sunt asigurate, iar în Austria se ajunge chiar la 80%. Însă ­specialişti cred că ­piaţa va creşte în acest an.

sursa:romanialibera.roCirca 840 mii de locuinţe, din numărul total de 8,4 milioane figurează în Ro­mâ­nia pe listele societă­ţi­lor de asigurare ca fiind protejate de diverse riscuri. Această pia­ţă reprezintă un potenţial imens pentru asiguratori. Numai că anul 2009 nu a fost unul bun pe acest segment. „Comparativ cu anii precedenţi, se observă o scădere a nivelului primelor încasate pentru acest tip de asigurare, ca urmare a scăderii sumelor asigurate a imobilelor.

Cu toate acestea, interesul clienţilor pentru asigurarea locuinţelor este unul din ce în ce mai crescut", spune Cristian Filip, director general Filas Broker. La fel consideră şi reprezentanţii societăţii Omniasig. „Segmentul asigurărilor de locuinţe a suferit o uşoară scădere în primele două luni ale anului 2010, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Cu toate acestea, sperăm ca pe durata acestui an, situaţia să se redreseze", afirmă Mădălina Constantin, PR manager la Omniasig.

Asigurarea standard acoperă riscuri minime

Un interes mai crescut, însă puterea financiară rămâne scăzută. Cel puţin acest lucru se vede în poliţele de asigurări, pentru că majoritatea proprietarilor le aleg pe cele mai ietine, care însă nu acoperă decât o parte din riscuri. „Casa e locul în care te simţi bine. Acest lucru trebuie protejat, ceea ce înseamnă că riscurile trebuie să fie dintre cele mai diverse. Nu trebuie să uităm de răspunderea civilă faţă de terţi care, chiar dacă este prezentă în piaţă într-o formă ataşată locuinţei, ea nu este într-o formă completă", consideră Anca Băbăneaţă, vicepreşedinte Divizia Asigu­rări a firmei Platinum Asigurări-Reasi­gu­rări.

În general, o asigurare de locuin­ţă simplă acoperă riscuri de bază precum incendiu, trăsnet, explozie şi căderi de corpuri, cum ar fi prăbuşirea unui aparat de zbor. Dacă incendiul, explozia şi chiar trăsnetul pot apărea mai des, prăbuşirea unui avion sau spargerea geamurilor la trecerea avioa­nelor sunt întâmplări foarte rare. Totuşi acestea au fost incluse de mai mulţi asiguratori în poliţele standard pe care le vând. Prima anuală pentru o asigurare cu riscuri minime acoperite este de circa 30-40 euro, pentru un apartament de două camere evaluat la 50.000 euro.



Sursa

31 March 2010