Preţul proprietăţilor de lux din Portugalia a crescut cu peste 50% în ultimul an, ca rezultat al iniţiativei guvernului de a acorda drept de şedere investitorilor imobiliari din afara Uniunii Europene. De la lansarea programului, sectorul real estate portughez a atras astfel investiţii de 225 milioane euro, Lisabona fiind principala ţintă.

34363-lisabona.jpgPortugalia este una dintre ţările care acordă drept de şedere cetăţenilor străini care investesc cel puţin jumătate de milion de euro în piaţa imobiliară.

Programul a fost implementat la sfârşitul anului 2012, fiind cunoscut şi sub numele de „programul vizelor de aur”. Autorităţile portugheze au venit cu această măsură ca parte dintr-un plan mai amplu de revigorare a economiei, iar iniţiativa se dovedeşte a fi de succes.

  • Preţul proprietăţilor de lux a urcat cu 54% doar în ultimul an, comparativ cu 2012, potrivit datelor Confidencial Imobiliario şi RICS
  • La nivel naţional, preţul mediu pentru locuinţele premium a ajuns la aproape 4.300 euro/mp

Cartierele Baixa şi Parque das Nacoes, din Lisabona, sunt cele mai căutate de către investitorii străini. În aceste zone au fost înregistrate cele mai multe tranzacţii cu proprietăţi de lux, preţul mediu pentru astfel de unităţi ajungând să fie de 6.000 euro/mp, respectiv 6.8000 euro/mp. În Parque das Nacoes, valoarea proprietăţilor a urcat cu 78% faţă de anul 2012.

„S-a înregistrat o creştere rapidă a preţurilor pe segmentul rezidenţial de lux, ceea ce reprezintă o veste extrem de bună pentru piaţă: creează aşteptări pozitive atât pentru jucătorii actuali cât şi pentru potenţialii investitori”, a declarat pentru publicaţia GPG Raicardo Guimaraes, director al Confidencial Immobiliario.

Programul „Golden Visa”, soluţia aplicată de mai multe ţări europene pentru a ieşi din criză

Portugalia nu este singura ţară care a introdus schema vizelor „de aur”, aceasta fiind implementată şi în Spania, Grecia, Ungaria şi Cipru. Pentru a obţine drept de şedere pe termen lung, cumpărătorii străini trebuie să investească minimum 500.000 euro în Spania şi Portugalia, în timp ce în Cipru, suma minimă este de 300.000 euro.

  • Investitorii îşi pot plasa banii într-una sau mai multe proprietăţi, însă valoarea totală a investiţiei trebuie să depăşească jumătate de milion de euro
  • În cadrul programului, se califică orice tip de proprietate. Ulterior, proprietarii pot locui sau o pot închiria, însă nu o pot vinde mai devreme de cinci ani
  • Investitorii şi familiile acestora primesc iniţial drept de şedere pe termen scurt. După cinci ani, pot primi drept de şedere pe termen lung, iar după şase ani, pot primi cetăţenie

De la începerea programului „Golden Visa”, din august 2012, autorităţile portugheze au strâns mai bine de 440 milioane de euro, acordând peste 730 vize. Însă nu toate investiţiile au vizat piaţa imobiliară, întrucât străinii beneficiază de acest program şi dacă transferă cel puţin un milion de euro în conturile unei bănci locale sau dacă creează cel puţin 10 locuri de muncă. Cu toate acestea, autorităţile subliniază că sectorul real estate a atras aproximativ jumătate din aceste investiţii (225 milioane euro), majoritatea cumpărătorilor provenind din China, dar şi din Rusia, Brazilia, Orientul Mijlociu, Africa de Sud şi India. 

CITEȘTE ȘI: Banii asiatici, salvarea Europei. Cum întâmpină România investitorii chinezi? 

5 June 2014