Procedura de acordare a unui credit prin programul "Prima casa" va fi scurtata cu circa doua zile dupa ce Fondul de Garantare a Creditelor a realizat o aplicatie informatica prin care bancile pot incarca online solicitarile de garantare, spune Adrian Jantea, director de distributie retail in BRD.

sursa:zf.roPana acum, cererile de garantare erau trimise prin posta, ceea ce lua mai mult timp, in conditiile in care clientilor le este dificil sa-i convinga pe vanzatori sa incheie precontracte cu valabilitate prea mare si risca sa piarda locuinta aleasa in cazul prelungirii formalitatilor. De asemenea, aplicatia permite o monitorizare mai buna a stadiului fiecarui dosar si a istoricului solicitarilor trimise de o banca.

Fondul a continuat sa evalueze dosare de credit si in "pauza" legala dintre cele doua etape ale programului, numai in perioada 26 februarie - 2 martie trimitand bancilor peste 300 de dosare cu cererea de garantare aprobata pentru antecontracte incheiate pana la 15 februarie. Perioada maxima in care Fondul studiaza un dosar este de 5 zile.

"Practic, noi n-am intrerupt programul, am facut analiza solvabilitatii si pentru clientii care au venit dupa 15 februarie, iar acum dupa ce ni s-a aprobat noul plafon de garantare (161,72 mil. euro) ii contactam si reluam constituirea dosarelor", afirma Alina Neagu, director supervizare retea in BRD.

Reprezentantii bancii sustin ca pana acum nu au inregistrat cazuri de default la vreunul dintre creditele acordate prin "Prima casa". "Au fost doar mici intarzieri punctuale la plata ratelor, de cateva zile."






Sursa

9 March 2010