Restricția creditării a fost o condiție necsară dar nu suficientă, după resimțirea efectelor crizei economice mondiale. Acum, șase ani mai târziu, întreaga lume încă se afundă în datorii. Sumele sunt colosale, pentru că este vprba despre datoriile cumulate ale familiilor, companiilor și guvernelor. Împreună, acestea cumulează datorii de 200.000 de miliarde de dolari, bani care trebuie returnați cu precădere de o listă scurtă de țări care au încurajat euforia împrumuturilor.

36347-risc_economic.jpgÎnainte de 2008, împrumuturile bancare păreau să fie accesibile oricui, indiferent de stabilitatea economică a clientului bancar. SUA, Marea Britanie, Irlanda sau Spania sunt doar câteva țări care păreau să prospere în acest sistem, deși au fost avertizate în repetate rânduri că acest tip de creștere nu este sustenabil. La polul opus, Germania, Italia sau Franța au fost mereu concentrate pe reducerea datoriei publice și promovau prudența în consum. Cu toate acestea, cifrele prezentate de companii de consultanță de talie mondială sunt îngrijorătoare: datoria întregii lumi a ajuns la 200.000 de miliarde de dolari, la sfârșitul anului trecut, deci a atins 286% din PIB-ul mondial. O creștere cu 57.000 de miliarde de dolari. Și mai grav, această sumă continuă să crească.

În termeni absoluți, creșterea îndatorării agregate a lumii în intervalul 2000-2008 a fost susținută în special de familiile americane, britanice și spaniole, de întreprinderile americane, britanice și spanione, de băncile americane, britanice și spaniole. Datoriile suverane ale SUA, Japoniei și Franței sunt de asemenea un factor important”, arată oficialii companiei de consultanță McKinsey.

Se simte nevoia acută a unei operațiuni consistente de reducere a îndatorării

În 2007, datoria globală era de 269% din PIB, iar în 2014, aceasta a urcat până la 286%. Se resimte nevoia acută pentru o operațiune consistentă de reducere a îndatorării, însă acest lucru este mult mai ușor de spus decât de pus în practică. pe termen scurt, este estimat că lucrurile nu pot decât să se înrăutățească.

Datoria publică a crescut cu 25.000 de miliarde de dolari și va continua să urmeze un trend crescător în numetoase țări, având în vedere fundamentele economice actuale. Toate marile economii ale lumii aleg să se îndatoreze și mai tare, în loc să își reducă din datorii, ceea ce aduce noi riscuri pentru stabilitatea financiară, fapt care ar putea afecta creșterea economică globală”, explică oficialii companiei de consultanță McKinsey.

Japonia este țara care deține recordul global în termeni absoluți și se estimează că datoria acesteia va urca de la 234% din PIB, cât este acum, la 258% din PIB, în următorii patru ani. Un alt motiv mare de îngrijorare este evoluția Chinei, unde datoria a crescut de la 7.000 de miliarde de dolari la 28.000 de miliarde de doalari, în ultimii ani, ajungând la 282% din PIB. Acest lucru s-a întâmplat în principal din cauza comportamentului generos al sistemului bancar, dar și din cauza speculei din domeniul imobiliar. În plus, datoriile companiilor chineze ajung la 125% din PIB, atingând cel mai ridicat prag, la nivel mondial.

CITEȘTE ȘI:

10 February 2015