Vina naşterii monstruozităţilor arhitectonice aparţine fie autorităţilor publice - care emit autorizaţii de construcţie fără respectarea prevederilor legale, fie beneficiarilor - care lăbărţează construcţiile mai mult decât prevăd aprobările.

Judecătoria sectorului 2 a dat o decizie istorică. Prima construcţie din Bucureşti ridicată pe un teren privat va fi demolată. Este vorba de un bloc cu opt etaje situat pe strada Aurel Vlaicu nr. 120-122. Imobilul rezidenţial a fost ridicat cu o amprentă la sol mult mai mare decât prevedea autorizaţia de construcţie.

Arhitectul-şef al sectorului 2, Bogdan Pârvanu, susţine că depăşirea amprentei la sol nu a fost singura ilegalitate. "Autorizaţia de construcţie a fost dată pentru un bloc cu cinci etaje. Peste acestea aveau de gând să mai ridice încă cinci. Au oprit lucrările de construcţie la etajul opt pentru că a început procesul. Aşteptăm o decizie definitivă şi irevocabilă, dânşii mai având dreptul la recurs, după care vom trece la demolarea construcţiei. Deja am demarat toate procedurile".

Controalele Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ale Direcţiei de Control din cadrul Primăriei Capitalei au confirmat că autorizaţia de construcţie nu a fost respectată şi au dispus încadrarea construcţiei în parametrii aprobaţi, lucru care nu se poate întâmpla decât prin desfiinţarea totală a blocului. În urma acestor procese-verbale, Primăria sectorului 2 a început anul trecut un proces împotriva constructorului, finalizat cu o decizie de desfiinţare a întregii construcţii.

Arhitectul Capitalei: "Există zeci de construcţii care ar trebui demolate"

Arhitectul Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat pentru Gândul că "există zeci de construcţii în Bucureşti construite fără respectarea normelor legale şi care ar trebui demolate". O parte dintre aceste proiecte imobiliare fac deja obiectul unor acţiuni în instanţă. ONG-ul Salvaţi Bucureştiul, prin vocea preşedintelui Nicuşor Dan, susţine că încălcările legislaţiei se fac fie din vina autorităţilor publice care emit autorizaţii de construcţie fără respectarea prevederilor legale, fie din vina beneficiarilor care lăbărţează construcţiile mai mult decât prevăd aprobările.

 
Sursa

14 July 2010