Gropile, eterna problemă a capitalei, urmează să fie numărate şi monitorizate zi de zi de către două firme care primesc 8,3 milioane euro pentru acest lucru. Deşi sună hilar, reprezentanţii PMB ne asigură că demersul este cât se poate de srios şi că nu vor mai exista niciodată problemele de până acum. Adică se vor acoperi toate gropile iar lucrările vor mai şi rezista.

19944-32442-gropi_bucuresti.jpgCele 8,3 milioane de euro sunt plătite de Administraţia Străzilor Bucureşti, instituţie subordonată municipalităţii, care deleagă astfel două firme să inventarieze gropile din asfalt şi să supravegheze lucrările de reparare a străzilor. La aceşti bani se mai adaugă însă 287 milioane euro aferente unui contract de întreţinere şi administrare a 204 străzi din Capitală. Poate că sumele sunt mari, dar şi responsabilitatea este mare, adaugă oficialii PMB.

"Acele firme au obligaţia ca zi de de zi să monitorizeze cele 204 străzi pe care le au în întreţinere şi să raporteze Administraţiei Străzilor unde apar probleme, gropi, neconformităţi şi aşa mai departe. Firmele programează şi verifică proiecte de lucări care urmeză să fie efectuate, controlează starea tehnică a lucrărilor efectuate de firmele de construcţii'', a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Străzilor, Carmen Dincă.

Firmele care au primit cele 8,3 milioane de euro sunt vechi colaboratori ai statului

Suprafaţa totală de carosabil şi trotuare ce va fi pusă sub supraveghere pentru 8,3 milioane de euro este de 6,8 milioane de metri pătraţi. Desigur, exact aceeaşi suprafaţă cu care Primăria se luptă de atâţia ani încoace şi nu reuşeşte să o scoată la lumină, deşi de-a lungul timpului s-au mai investit milioane de euro în promisiuni care nu au fost duse la bun sfârşit. De data asta este însă altceva, spune încrezător Sorin Oprescu.

"Şmecheria era alta până în 2008. Când luai constructorul te căsătoreai şi cu mă-sa şi cu ta-su şi cu toată familia şi luai şi consultantul. Ei, ghinion de neşansă nu s-a mai întâmplat aşa din 2008. Ca cifră este mult, dar ideea e că niciodată în istoria apropiată nu au fost atinse aceste sume, decât dacă exista rea voinţă. Şi câteodată a existat rea voinţă. Adică au fost plătiţi consultanţii înainte să se termine lucrările", a precizat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Totuşi, cele două firme care se vor ocupa de acum înainte de supervizarea lucrărilor de întreţinere pe cele 204 străzi cuprinse în acest program nu sunt tocmai străine de sistem. Cu alte cuvinte, sunt firme cu care statul a avut mai multe contracte, chiar şi în perioada în care Oprescu spune că exista rea voinţă. Reultatele vor putea fi vizibile în următoarele luni.

Află ce stradă a inaugurat Sorin Oprescu


22 July 2011