Salzburg este una dintre bijuteriile Austriei, cunoscut în primul rând ca fiind locul naşterii lui Mozart, în urmă cu mai bine de 250 ani. În plus, Salzburg este unul din puţinele oraşe în care autorităţile s-au preocupat intens de menţinerea clădirilor istorice. Toate acestea adăugate peisajelor superbe ce înconjoară Salzburgul, garantează un număr ridicat de turişti în orice perioadă a anului, astfel că achiziţia unei proprietăţi în acest oraş reprezintă una din cele mai sigure investiţii.

26295-salzburg.jpgCapitala Landului cu acelaşi nume, Salzburg este al patrulea oraş ca mărime din Austria, fiind însă unul dintre cele mai vizitate, datorită decorului idilic (prezentat pe larg în filmul „Sunetul Muzicii”), cât şi al renumelui de a fi locul naşterii celui mai important compozitor austriac, Wolfgang Amadeus Mozart. Cu o populaţie de circa 150.000 locuitori (fără a lua în calcul zonele periferice), Salzburg este un oraş micuţ chiar şi pe plan local, însă renumele său pe plan internaţional este incontestabil.

Centrul Vechi al Salzburgului este faimos în întreaga Europa şi nu numai pentru arhitectura barocă, fiind unul dintre oraşele europene cu cele mai bine păstrate clădiri din secolele XVII şi XVIII, astfel că din 1997 a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În afara zonei vechi, în Salzburg sunt şi nenumărate clădiri moderne, în care sunt concentrate instituţiile publice ce oferă servicii pentru întreaga regiune. Arhitectura contemporană nu a fost neglijată, în ultimii zece ani ridicându-se numeroase clădiri impunătoare, care s-au ridicat la nivelul reputaţiei acestui oraş.

Preţul locuinţelor este aproape la jumătate faţă de cele din Alpii francezi, însă chiriile sunt similare

Clienţii în căutarea unei proprietăţi în Salzburg nu sunt atraşi numai de frumuseţea şi de renumele cultural al oraşului, ci şi de superbele peisaje montane, de vecinătatea Alpilor şi de nenumăratele pârtii de ski din împrejurimi. Aceste destinaţii atrag turişti indiferent de sezon, astfel că achiziţia unei proprietăţi în Salzburg reprezintă o investiţie sigură

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo:

•    Apartament cu un dormitor – central sau semicentral: 600 euro/lună
•    Apartament cu trei dormitoare – central: 1.200 euro/lună; semicentral: 1.050 euro/lună

Apartamentele din Salzburg pot ajunge chiar şi la jumătate de preţ faţă de cele din Alpii francezi. În schimb randamentele din închirieri sunt mult mai mulţumitoare, deoarece afluxul de turişti este mare, astfel că cererea pentru locuinţe de închiriat este întotdeauna ridicată. Cele mai multe aparthoteluri sunt amplasate în apropierea Centrului Vechi, a aeroportului şi a celei mai importante staţii de tren. În împrejurimile oraşului mai există o bogată ofertă de apartamente dedicate în special iubitorilor de schi.

Un apartament în Centrul Vechi poate costa la fel cât o casă cu grădină amplasată la periferie

Relaxarea restricţiilor de achiziţie impuse cumpărătorilor străini a oferit noi oportunităţi expaţilor care locuiau cu chirie în Salzburg şi care îşi doreau propriul cămin. În timp ce în Altstadt (Centrul Vechi) şi în cartierul elitist Aigen sunt unele dintre cele mai scumpe proprietăţi din întreaga Austrie, cartierele mărginaşe oferă un raport calitate-preţ mai atractiv. Locuinţele amplasate în astfel de zone sunt o opţiune interesantă, deoarece preţul lor este mult mai accesibil, iar Salzburg este un oraş mic, astfel că se ajunge repede în centru. La nivelul întregului oraş, preţul mediu al apartamentelor este 3.500 euro/mp, arată datele Numbeo Cost of Living.

Cetăţenii străini pot obţine credite ipotecare în Austria, însă avansul minim poate ajunge la 40% din valoarea proprietăţii, condiţie ce scade puternic numărul potenţialilor clienţi. Majoritatea expaţilor care îndeplinesc condiţiile impuse de bănci sau care plătesc cu bani gheaţă se orientează către cartiere amplasate la distanţă de centrul oraşului, către zonele apropiate pârtiilor de schi sau către suburbii, unde preţul unei case cu grădină poate fi chiar şi mai mic decât cel al unui apartament din Alstadt.

CITEȘTE ȘI: În Ierusalim, activitatea imobiliară este intensă, în ciuda tensiunilor politice

 

8 September 2012