Veşti bune pentru românii care doresc să îşi cumpere o locuinţă prin credit ipotecar. Două dintre băncile prezente în România au scăzut, în această lună, dobânda aferentă creditelor imobiliare în lei. Vorbim de reduceri cuprinse între 0,4 procente şi 0,9 puncte procentuale. 

29235-credit_ro.jpgBCR a decis să modifice dobânda atât în cazul creditelor ipotecare, cât şi în cazul celor de nevoi personale cu ipoteca. Scăderea comunicată de bancă este de 0,4 procente. Ca urmare, marja peste ROBOR la 6 luni în cazul creditului ipotecar este cuprinsă în prezent între 2,4% şi 3,4%, în funcţie de profilul clientului, şi între 3,4% si 4,4%, în cazul creditului de consum cu ipotecă.

„Oferim clienţilor noştri o dobândă specială începând de la 8,67% dobândă variabila pe toată perioadă de creditare (DAE 9,12%) şi 8,9% dobândă fixă pe primii cinci ani, ulterior variabilă (DAE 9,23%) pentru creditele pentru casa în lei. Totodată, venim în sprijinul clienţilor noştri şi le oferim gratuit poliţa de asigurare facultativă a imobilului, pe toată perioada de creditare. Această reducere a dobânzii creditelor în lei subliniază angajamentul BCR pentru creditarea în moneda naţională şi consolidează poziţia BCR ca şi principal creditor ipotecar”, a declarat Ioana Miha, şef Departament Credite Garantate din cadrul BCR.

O reducere de dobândă afişează şi ING Bank unde scăderea este de 0,4 procente în cazul creditului de consum cu ipoteca, până la 1,5%, iar la creditul ipotecar dobânda s-a redus cu 0,9 procente, pana la 1%.

Trebuie subliniat faptul că, de curând, atât BCR, cât şi ING Bank au anunţat că nu mai acordă credite în valută populaţiei, mizând exclusiv pe segmentul creditelor în lei. În condiţiile în care creditele în lei sunt mai scumpe decât cele în euro, indiferent că vorbim de cele ipotecare sau de nevoi personale, decizia celor două bănci este văzută de specialişti ca o mişcare menită să crească interesul românilor pentru împrumuturile în lei.

Dacă intenționați să contractați un credit sau aveți deja unul, analiștii financiari vă recomandă să fiți atenți la contractele de credite. Este important de știut că legea interzice băncilor să modifice de la sine putere condiţiile contractuale stabilite iniţial. Aflați ce trebuie să faceți pentru a nu vă trezi cu noi clauze în contractul de credit. 

 

29 January 2013