În martie, valoarea împrumuturilor acordate de bănci a crescut, după patru luni de declin continuu, în condiţiile în care programul guvernamental Prima Casă s-a reluat în februarie.

Potrivit datelor Băncii Naţionale creditul neguvernamental a crescut în martie cu 0,1% faţă de februarie, până la 199,404 miliarde lei (48,7 miliarde euro). O comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut arată însă o scădere de 1,6%, după un declin de 3,7% în perioada februarie 2009-februarie 2010.

Creditarea a fost afectată în februarie de întreruperea temporară a programului Prima Casă, principalul stimulent pentru creditare din ultimele luni, în condiţiile în care guvernul i-a adus unele modificări, în tentativa de a susţine construcţia de locuinţe noi.

Cel mai slab au mers creditele în lei în luna martie, scăzând cu 0,7%, în timp ce împrumuturile în valută au crescut cu 0,7%. Evoluţia a fost influenţată, însă, de aprecierea leului, care a câştigat în martie 0,7% faţă de euro, la cursul mediu lunar publicat de BNR.

În aceste condiţii, împrumuturile în valută au ajuns să reprezinte 60,4% din creditul total. Ponderea ridicată a creditului în valută reprezintă una din principalele vulnerabilităţi ale sistemului bancar românesc, au avertizat analiştii agenţiei de rating Moody's.

În ceea ce priveşte creditarea populaţiei, valoarea împrumuturilor în lei a urcat cu 0,1% faţă de februarie, în timp ce creditele în valută au urcat cu 0,8%, la valoarea echivalată în lei. Creditarea companiilor a evoluat mai slab, cu o scădere de 1,4% pe componenta în lei şi un avans de 0,6% la împrumuturile în valută.

 

 


 

27 April 2010