O locuinţă de 100 de metri pătraţi cu panouri solare, plasme termice, pardoseală şi bolţari ecologici ajunge la 45.000 de euro. Investiţia iniţială într-o casă ecologică se amortizează în maximum cinci ani, timp în care facturile la utilităţi pot fi reduse la zero.

sursa:adevarul.roCa să fie independentă energetic, o locuinţă are nevoie de dotări speciale. Pentru o casă cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi, capabilă să-şi producă singură energia, costurile materialelor de construcţie şi ale echipamentelor ecologice pot ajunge şi la 45.000 de euro.Multe dintre aceste instalaţii pot fi achiziţionate zilele acestea la Romexpo, unde are loc expoziţia internaţională de echipamente şi tehnologii pentru protecţia mediului. Panouri solare, eoliene, instalaţii de încălzire cu infraroşu, aparate pentru compactat pet-uri sunt numai câteva dintre exponatele care atrag privirile vizitatorilor. Doar privirile, pentru că preţurile maşinăriilor nu sunt deloc cele mai mici.

Apă caldă de la soare

Totuşi, comercianţii ne asigură că, deşi e mare, investiţia iniţială se amortizează în maximum cinci ani. „Poţi folosi instalaţii care să-şi asigure apa caldă, curentul, căldura, să-ţi produci practic singur energia. Dar costă zeci de mii de euro", a spus Corneliu Iacob, director general la Acqua Service, producător de panouri solare.

Un sistem solar cu tuburi vidate pentru încălzirea apei menajere, ce poate fi instalat pe casă, asigură alimentarea unei locuinţe atât pe timp de zi, cât şi noaptea. „Instalaţia funcţionează ziua între orele 06.00 şi 18.00 - 20.00, în funcţie de anotimp, iar noaptea se opreşte. Avem apă caldă însă şi noaptea, deoarece instalaţia are boiler", a explicat Mihai Vintilă, director comercial la firma Cyclon.

Sudul ţării, ca-n Sicilia

Randamentul sistemelor solare este la maximum vara şi mai slab iarna. Zona din România propice pentru instalarea unor astfel de sisteme este sudul şi sud-estul ţării.

În partea de sud-est a ţării, randamentul este acelaşi ca-n Sicilia", este de părere Corneliu Iacob. El ne-a mai spus că un panou solar pentru obţinerea curentului necesar doar iluminatului în casă poate costa în jur de 800 de euro. „Ca să obţii un randament bun la o instalaţie din Satu Mare, aşa cum s-ar obţine la Bucureşti, trebuie să măreşti numărul de panouri, ceea ce duce la mărirea costurilor", a mai spus Vintilă.

Zona de sud a ţării este la fel de potrivită şi pentru instalarea de turbine eoliene, pentru producerea de energie electrică deoarece acolo intensitatea vântului este mai mare.

 

Sursa

17 March 2010