Achiziția unei locuințe cu ajutorul programului Prima Casă va fi posibilă și de-a lungul anului 2016. Cel mai popular program guvernamental al FNG va continua, fondurile alocate ridicându-se la 1,5 miliarde lei. Banii vor fi de ajuns pentru doar circa 9.000 de români, deși în 2015, băncile au acordat de trei ori mai multe credite prin Prima Casă.  

38999-prima_casa_2016.jpgApărut pentru a impulsiona o piață imobiliară paralizată, programul Prima Casă reușește să intre în cel de-al optulea an de existență. Deși luaseră în calcul să pună capăt acestei inițiative, autoritățile au hotărât ca Prima Casă să se deruleze și în 2016, însă cu fonduri mai mici, față de anii anteriori, de puțin peste 333 de milioane de euro.

„Pentru 2016, au fost alocați 1,5 miliarde de lei – 1,3 miliarde sunt sume noi, iar 200 de milioane provin din rambursările creditelor anterioare. De asemenea, trebuie spus că s-a redus marja ROBOR care intră în program, de la 2,5% cât a fost în decursul anului 2015, la 2%”, a subliniat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În anul 2015, valoarea medie a finanțării a fost de aproape 37.000 de euro, deci banii alocați pentru anul aflat la început vor fi suficienți pentru garantarea a puțin peste 9.000 de dosare. În condițiile în care băncile au acordat circa 30.000 de credite Prima Casă în anul tocmai încheiat, se evidențiază cu ușurință intenția autorităților de a micșora influența în piață a acestui program.

„Rolul Prima Casă nu mai este, de multă vreme, unul stabilizator pentru piață, în adevăratul sens al cuvântului. Sigur că a fost de mare succes, în anii anteriori, însă acum, băncile au lansat numeroase alte produse avantajoase, cu dobânzi atractive. De asemenea, a revenit puternic încrederea clienților, iar băncile nu mai resimt acea nevoie puternică de susținere din partea statului. Cred că eliminarea Prima Casă ar avea un impact de ordin psihologic, mai mult decât economic, de aceea vom asista la un proces lent”, susține Marius Poenaru, broker de credite.

Din 2009 și până acum, programul a înregistrat numeroase modificări, cât și o popularitate în continuă creștere, ajungând să fie cel mai de succes produs administrat de Fondul Național de Garantare. De-a lungul anilor, peste 160.000 de români au apelat la această soluție pentru a-și cumpăra o locuință, iar mai puțin de 1% dintre aceștia au ajuns în situația de a fi executați silit.

  • Peste 40% dintre dosarele aprobate în 2015 au provenit din București și Ilfov, valoarea garanțiilor depășind 120 de milioane de euro
  • Capitala și împrejurimile sale au fost urmate de județele Cluj, Timiș și Iași, unde valoarea cumulată a garanțiilor a fost de circa 52 de milioane de euro

Băncile partenere FNGCIMM în Programul Prima Casă sunt: BCR, BRD, CEC Bank,  Alpha Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank, Bancpost, Piraeus Bank Romania, CREDITCOOP, Banca Millennium SA, Banca Românească, Banca Transilvania, Credit Agricole Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank, Bank Leumi Romania, Romanian International Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

31 December 2015