Plasarea banilor în imobiliare aduce câștiguri simțitoare oricui, atâta vreme cât sunt respectate câteva reguli simple. Cei care nu au experiență în domeniu și investesc economii cu greu adunate trebuie să-și asume riscuri cât mai mici: ideal este un profit mic, dar sigur. Totodată, cei care au o slujbă stabilă trebuie să se orienteze către o proprietate care necesită cât mai puțină atenție, căci dacă întregul proces devine prea solicitant, ajunge să nu mai fie profitabil. Dar pentru o investiție de succes, este nevoie de alegeri înțelepte, încă de la început.  

38931-investitii_imobiliare.jpgDiversificarea veniturilor nu este o practică des întâlnită, la noi în țară. Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să ne bazăm exclusiv pe salariul lunar – de aici ne acoperim cheltuielile, economisim, ne plătim vacanțele. În alte țări, se acordă mai multă atenție educației financiară, iar oamenii caută constant și alte surse de venit, dincolo de leafă. În statele dezvoltate, oamenii obișnuiți își investesc economiile pe bursă, în acțiuni ale unor companii cu reputație, în aur sau diamante, în proprietăți imobiliare. Astfel de investiții nu sunt dedicate exclusiv jucătorilor profesioniști sau celor cu averi mari, ci sunt practici comune de diversificare a veniturilor.

„La noi, nu este dezvoltată cultura de achiziție, ca și componentă investițională. Ca practică răspândită, românii sunt cu precădere consumatori, neavând o educație ca investitori, ca manageri. Încă de mici, suntem învățați să fim muncitori – de părinți, de școală, auzim acest lucru din toate mediile. Suntem educați să trudim, nu să investim. Suntem orientați către vânzarea forței de muncă, nu către a lăsa banul să trudească pentru noi. Dar atenție: pentru a acționa ca un investitor, este nevoie de niște informație, de o anumită educație, sunt lucruri ce trebuie învățate”, subliniază Sorin Roșu, director general Apulum 94.

Prețurile mici și dobânzile scăzute fac ca imobiliarele să fie între cele mai bune investiții

Ultimii ani au adus o scădere masivă a prețului apartamentelor, în timp ce întreaga lume a asistat la o coborâre fără precedent a ratei dobânzii de referință. Împreună, aceste două aspecte fac ca achiziția unei locuințe să fie una dintre cele mai profitabile investiții, pe termen lung, în contextul în care va mai trece multă vreme până când piața imobiliară va mai înregistra un derapaj similar. Potrivit analiștilor, pe viitor, prețurile nu vor face decât să urce.

„Dobânzile la depozite sunt complet neatractive, în această perioadă. La bancă, banii pot fi în siguranță, însă nu ai nimic de câștigat. Deci cei care au niște economii au nevoie să se orienteze către altceva. Iar piața imobiliară este printre cele mai ofertante domenii: prețurile au scăzut, sunt extrem de accesibile, au început deja să urce ușor, tendință ce va continua, cu siguranță. Să nu ne ambalăm, totuși – nu vom mai vedea prea curând prețurile de altă dată, deci sunt excluse profituri uriașe, pe perioade scurte. Pe termen lung, imobiliarele pot aduce profituri sigure, dar numai cu o minimă educație și cu serviciile unui consultant profesionist”, explică consultantul financiar Călin Iacob.

Proprietatea trebuie să se plătească „singură”

În perioada de vârf a boomului imobiliar, nu puțini au fost cei care au investit în proprietăți, fără să se gândească dacă venitul din chirie este suficient pentru a acoperi toate cheltuielile, inclusiv creditul imobiliar. În primul rând, un investitor trebuie să se asigure că proprietatea se plătește „singură”, calcul ce trebuie făcut având în vedere toate detaliile: costurile tranzacției, avansul plătit, dobânda creditului, cheltuielile curente, etc.

„Chiar și cu prețurile scăzute de astăzi, trebuie avut în vedere faptul că multe proprietăți nu „își fac banii”, ca să folosesc un termen colocvial. Un investitor imobiliar de mici dimensiuni trebuie să fie organizat și atent, să urmărească tot timpul câți bani a plătit și câți a încasat, pentru a evita situația în care iese în pierdere”, avertizează consultantul financiar Călin Iacob, precizând că proprietățile „banale” sunt cele mai profitabile, în timp ce proprietățile spectaculoase au nevoie de costuri de operare mai mari, care nu se reflectă întotdeauna în chirie.

Proprietățile cu risc scăzut aduc venituri mai mici, dar sigure

Investițiile în proiecte riscante pot aduce profituri extrem de atractive, chiar și de 300%. Proiecte rezidențiale existente doar pe hârtie, achiziția unor terenuri amplasate în zone neexploatate, fonduri private de investiții, proprietăți afectate ce necesită mari renovări – toate acestea pot fi tentante, însă au un grad de risc extrem de ridicat. Banii investiți pot dispărea fără urmă în câteva clipe, din nenumărate motive. Pe de altă parte, investiția într-un apartament mainstream, dintr-o zonă căutată, nu doar că aduce o chirie stabilă, dar poate fi vândut oricând, în caz de nevoie.  

„Dincolo de preț, care este, desigur, extrem de important, un cumpărător matur trebuie să încerce să optimizeze investiția, să obțină ce este mai bun de la o proprietate. În decizia de cumpărare, trebuie avut în vedere viitorul zonei, este un aspect foarte important. Reputația unui cartier se reflectă în ușurința cu care se poate vinde sau închiria proprietatea respectivă. În anii de blocaj imobiliar, au existat locuințe care nu se vindeau, nici măcar la preț mic. În zonele bune, se găsesc întotdeauna cumpărători și chiriași, iar timpul de așteptare este mic, ceea ce poate conta foarte mult”, punctează Ruxandra Cleciu, manager Neocasa.

Investițiile ideale: cât mai puțin timp și cât mai puțină atenție

Unele proprietăți necesită prea mult timp și atenție ca să mai poată fi considerabile investiții inteligente pentru o persoană care lucrează în alt domeniu. Printre exemplele specialiștilor se numără proprietățile de vacanță, locuințele de calitate slabă din zonele rău famate, apartamentele în regim hotelier sau cele din căminele studențești private. Pentru un o persoană interesată de niște venituri în plus, dar fără a se reorienta profesional, sunt ideale proprietățile cât mai plictisitoare, fără elemente spectaculoase, cu contracte de închiriere pe termen îndelungat. Desigur, pentru a ajunge la o asemenea liniște financiară, este nevoie de selectarea unui chiriaș de calitate, tratat corect și cu respect, pentru a menține o legătură fără probleme.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

17 December 2015