Preţurile locuinţelor din blocurile vechi vor scădea




Adevarul - 19.09.2006
 

pretul locuintelorAnaliştii imobiliari se aşteaptă atât la o creştere a preţurilor pentru noile construcţii şi pentru clădirile renovate situate în partea de centru-nord a Capitalei, cât şi la o stagnare în ceea ce priveşte zonele aglomerate ca Iancu Nicolae Pipera. În acelaşi timp, analiştii se aşteaptă la o scădere a preţurilor în cazul apartamentelor în blocurile comuniste.

Potrivit unui studiu realizat de compania DTZ Echinox, în Bucureşti, după cum reflectă şi preţurile, cererea este mare pentru apartamentele noi şi pentru vilele elegante situate în zonele centrale şi de nord, cât mai aproape posibil de Centrul Civic, precum şi pentru zonele de lux deja consacrate: Primăverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanţi, Herăstrău şi Floreasca.

În afară de cele menţionate mai sus, se prevăd schimbări majore în zona Floreasca, datorită proiectelor importante care sunt anunţate în jurul lacului. "În pofida lipsei de terenuri disponibile pentru proiecte viitoare în zonele Primăverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanţi şi Herăstrău, sunt anunţate noi proiecte care vor fi finalizate în 2007 şi care vor avea un preţ mediu de 3,000 euro/mp", susţine Claudia Dăscălescu, senior consultant la DTZ Echinox.

Dacă zona metropolitană a Bucureştiului se extinde, zona Centrul Civic va câştiga teren şi va deveni din ce în ce mai atractivă datorită, pe de o parte, a clădirilor cu arhitectura clasică ce urmează a fi consolidate şi renovate, iar pe de altă parte datorită clădirilor noi care imită stilul clasic. Avantajul de a avea facilităţile oferite de oraş va avea ca rezultat creşterea preţurilor în zonele centrale precum: Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană şi Calea Victoriei.

"Deja anunţatele dezvoltări de genul blocurilor de apartamente în sistem condominium care vor fi finalizate în 2007 vor defini atât de mult timp ignorata clasă de mijloc a românilor şi vor atrage atenţia asupra zonelor ca: Bucureştii Noi, Casa Presei Libere, Străuleşti, Petricani, Gara de Nord, Dristor, Mihai Bravu, Crângaşi, Titan, Vitan, Militari, Ghencea, Colentina şi lista poate continua. Preconizăm că acest segment-nişă de piaţă va cunoaşte o dezvoltare imensă şi un success relativ uşor în următorii 10 ani, iar preţurile vor creşte odată cu finalizatea fiecărui proiect nou", previzionează Claudia Dăscălescu.

Deoarece preţul pe metru pătrat creşte cu fiecare semestru al fiecărui an, iar nivelul chiriilor stagnează, rata de amortizare a investiţiei este estimată să ajungă la o medie de 10-12 ani. Deşi tendinţa este să scadă în acelaşi rând ca şi statele vecine, rentabilitatea este mai mare decât în statele europene vecine, iar România "continuă să atragă investitori datorită potenţialului crescut al pieţei şi datorită trendului ascendent al acestora. Concluzia este că piaţa românească reprezintă în continuare o oportunitate majoră pentru dezvoltatorii mici şi mari de proiecte rezidenţiale.


Cristian Petru
Adevarul
 

19 September 2006