În urmă cu doi ani, piaţa imobiliară era la maximum de efervescenţă, creşterile erau spectaculoase de la o lună la alta, iar câştigurile se contabilizau în contracte de zeci şi sute de mii de euro.

Perioada de vârf, spun analiştii din piaţă, a fost între iulie 2007 şi martie 2008. Radu Lucianu, managing partner în cadrul CB Richard Ellis/Eurisko, spune că noiembrie 2007 a fost luna cu cele mai valoroase tranzacţii din piaţă.

Pe segmentul rezidenţial, la sfârşitul anului 2007, valoarea unui metru pătrat ajungea până la 6.000 de euro, însă au fost şi tranzacţii excepţionale, în care preţul metrului pătrat a depăşit chiar şi 7.000 de euro, spun specialiştii imobiliari.

"Pentru proprietăţile rezidenţiale, preţul maxim a fost de 6.000 de euro/mp plus TVA, înregistrat în noiembrie 2007, pentru locuinţe noi, într-o vânzare specială. În general, preţurile maxime cerute se ridicau la 4.000 de euro/mp, iar cele tranzacţionate - la 3.500 de euro/mp", a explicat pentru Business Standard Bogdan Sergentu, Head of Valuations&Consulting la agenţia de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Ştefan Gheorghiu, director comercial în cadrul Willbrook Management şi fostul şef pe România al fondului de investiţii austriac Europolis, aminteşte însă de o tranzacţie realizată la peste 7.000 de euro/mp, pentru un apartament situat în zona Primăverii din Bucureşti.


Sursa

17 December 2009