Preturile au scazut in toate zonele Capitalei, dar mai afectate au fost cartierele din zone secundare, precum Militari, Dristor, Drumul Taberei sau 1 Decembrie, cu reduceri de cel putin 30% fata de inceputul anului trecut.

Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti ar putea scadea sub 1.000 de euro/mpPreturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut pana la nivelul mediu din vara anului 2007 (1.500 euro/metrul patrat), declin ce ar putea continua pana la nivelul din 2006, ceea ce ar duce locuintele din zone precum Militari sau Colentina la valori mai mici de 1.000 euro/metrul patrat, potrivit consultantilor imobiliari de pe piata.

Consider ca preturile pe segmentul vechi vor scadea pana la nivelul din 2006, la care s-ar putea stabiliza, daca nu se va da drumul la creditare. Aceasta inseamna ca preturile ar putea continua sa scada cu inca 20% fata de nivelul actual", a declarat Valentin Ilie, director al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Nu sunt tranzactii in aceasta perioada si din cauza faptului ca oamenii inca nu s-au obisnuit cu ideea ca preturile scad. Din estimarile noastre, numarul tranzactiilor a scazut cu peste 90%", declara Andrei Sandu, director general al firmei de consultanta imobiliara Media City. Scaderea pretului la locuinte vechi, fata de maximul atins in primavara anului trecut, a fost de circa 25-30%, tinand cont de valorile solicitate, tranzactii semnandu-se insa la valori si mai mici.

"Cele mai recente doua tranzactii au fost cu un apartament de doua camere si 65 de metri patrati din zona Aviatiei, vandut pentru 95.000 de euro si unul cu doua camere in Colentina, vizavi de Rose Garden (ansamblu rezidential dezvoltat de GTC - n.r.), vandut pentru 70.000 de euro. Amandoua tranzactiile s-au realizat rapid", spune Ilie de la Coldwell Banker.

Numarul telefoanelor primite a fost de 2-3 ori mai mare in ianuarie fata de decembrie, dar interesul pentru proiectele noi a fost foarte mic, deoarece perceptia este ca nu au avut loc scaderi semnificative de preturi. Interesant va fi cand investitorii vor arunca in piata un numar ridicat de apartamente finalizate cu scopul de a le revinde", mai spune Ilie.

Diferenta de timp cu care dezvoltatorii reactioneaza prin reasezarea preturilor la locuinte este pusa de catre consultantii Colliers pe lipsa unei constrangeri in a vinde apartamentele imediat, precum si de experienta de pe alte piete. „Pe piata apartamentelor noi avem in spatele ofertei dezvoltatorii - companii cu experienta in domeniu din alte tari, beneficiind de acces la resurse financiare si avand o expunere dispersata pe toate componentele pietei de real estate, nu doar pe segmentul rezidential. De cealalta parte, in piata apartamentelor vechi, oferta este creata de proprietari care, in majoritatea cazurilor, sunt persoane fizice, la prima tranzactie de vanzare a unui imobil si/sau cu nevoie imediata de a vinde apartamentul", spun consultantii Colliers.

Sursa

29 January 2009