Datorită prețului scăzut, garsonierele au fost mulți ani la rând lideri incontestabili, în topul achizițiilor. Chiar dacă nu erau practice pe termen lung, în perspectiva unei familii extinse, achiziția era considerată una profitabilă măcar pentru moment, urmând ca planul să fie ajustat odată cu trecerea timpului. Programul Prima Casă a însemnat însă o schimbare de paradigmă. Beneficiile financiare le-au permis clienților să acceseze fondurile necesare pentru cumpărarea unui apartament de două sau trei camere, fapt care rezolva de la bun început problema stabilității pe termen lung. Ultimul an a dovedit, încă o dată, că garsonierele au rămas preferatele chiriașilor, dar sunt tot mai puțin căutate de cei interesați să cumpere.

36170-garsoneira.jpgProgramul Prima Casă a remodelat complet piața imobiliară locală, dar cele mai multe schimbări s-au simțit în segmentul apartamentelor cu două și trei camere. De la an la an, tot mai mulți clienți au primit acces liber la acest program, prin creșterea vârstei maxime de achiziție sau chiar includerea în program a celor care au mai avut în proprietate o locuință, în anumite condiții. Așa se face că aceia care, în urmă cu câțiva ani, nu îndrăzneau să spere la mai mult de o garsonieră, acum își permit apartamente cu un număr mai mare de camere.

A existat permanent o politică de încurajare a creditării prin Prima Casă, în ultimii ani. Băncile comerciale precum și Banca Centrală au lucrat constant în a populariza beneficiile programului și a-l face cât mai accesibil. Multe voci spun că Prima Casă este pârghia care a ținut piața imobiliară pe linia de plutire, după 2008. Iar faptul că oamenii au ajuns să cumpere mai mult decât puteau să își permită înainte de criză, este cu adevărat spectaculos”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Martin Colbescu, analist financiar Colb Finance.

2014 a fost unul dintre cei mai stabili ani post-criza economică

Faptul că anul 2014 a fost unul dintre cei mai stabili ani post-criza economică, a determinat clienții de imobiliare să se mobilizeze întru achiziția unei locuințe. Și în acest context, doritorii proprietăților cu două și trei camere au existat în număr mai mare decât cei din alte categorii. Garsonierele chiar au rămas pe ultimul loc, pe lista intereselor.

Apartamentele cu două și trei camere au avut fluctuații pozitive de preț, în ultimul an. Procentul a fost unul mic, neglijabil chiar, dacă privim din punctul de vedere al valorii în sine. De exemplu, în cazul apartamentelor cu două și trei camere, vorbim despre o creștere a prețului de strigare cu 1%. Dar altceva ne arată acest progres, acum. Respectiv faptul că, pentru prima oară în ultimii opt ani, raportând luna decembrie la aceeași perioadă a anului anterior, avem o creștere”, continuă Martin Colbescu.

Garsonierele s-au ieftinit cu 2,5% în 2014

O evoluție mai clară, pe aceeași scară, au avut-o garsonierele, cu un preț de strigare care a scăzut cu 2,5%, la sfârșitul lui 2014, raportat la decembrie 2013. La cealaltă extremă, apartamentele cu patru camere au avut o evoluție absolut liniară, rămânând la exact același preț, în ultimul an. Pentru anul acesta, dincolo de prețuri, un alt trend se face remarcat: tot mai mulți proprietari își scot locuințele la vânzare.

Încă de anul trecut, numărul celor au au dat anunț de vânzare pentru locuința lor a crescut cu 15%. Dintre acestea, 40% sunt apartamente cu două camere, 30% sunt apartamente cu trei camere, 20% sunt garsoniere iar 10% sunt apartamente cu 4-5 camere”, continuă oficialul Colb Finance.

Deși 2015 este anunțat drept anul în care se va consolida trendul de scumpire a locuințelor, fie și cu procente minime, volumul mare de anunțuri de vânzare ar putea să modifice măcar temporar această prognoză. Numărul clienților interesați să cumpere este încă modest, motiv pentru care un aflux de oferte ar putea întări avantajele pe care oricum le au clienții, într-o piață dominată de cumpărător.

CITEȘTE ȘI:

 

20 January 2015