Proprietăţile executate silit rămân, în continuare, cele mai bune oferte de pe piaţă, pentru cei care au răbdarea necesară de a trece printr-un asemenea demers. Vile cu teren se vând la preţuri derizorii şi, totuşi, nimeni nu vrea să le cumpere. Astfel, pe măsură ce oferta stă mai mult pe piaţă, preţul scade, ca o ultimă speranţă a băncii că va primi înapoi măcar o parte din suma pierdută de la proprietar.

26820-foreclosures-2803.jpgMulte dintre ofertele de pe lista executărilor silite sunt vilele de lux construite la periferia Bucureştiului, înainte de criză. Proprietarii au investit atunci sume astronomice pe care ulterior nu au mai putut să le acopere. Desigur, preţurile au rămas chiar şi azi în concordanţă cu zona în care construcţiile sunt situate. Dar ca linie generală, trendul de ieftinire este permanent.

„Băncile şi executorii judecătoreşti au coborât mult pretenţiile financiare, casele executate silit din jurul Bucureştiului având în prezent preţuri reduse cu până la 25% faţă de solicitările iniţiale, care erau oricum mult reduse, comparativ cu nivelurile la care erau evaluate înainte de criză”, arată Elena Puică, directorul comercial al Executari.com.

Cele mai multe oferte din oraş se află în Sectorul 1

Astfel, o casă situată în sectorul 1 al Bucureştiului şi cu teren în suprafaţă de 440 mp se vinde la un preţ de 47.000 euro, cu 25% mai puţin decât preţul evaluat iniţial. Tot în sectorul 1, o casă cu regim de înălţime P+M, patru camere, construită în 1970 dar renovată în 2005, se vinde cu puţin peste 63.500 euro.

În sectorul 1 se găsesc cele mai multe oferte de locuinţe executate, iar preţurile sunt similare. În unele cazuri însă, ele pot urca şi peste 200.000 euro. În sectorul 2 însă, ofertele sunt mai puţine iar preţul mediu ceva mai mare. Totuşi, pentru cei care vânează chilipiruri, o casă construită pe un teren de 200 mp se vinde cu un preţ de 32.700 euro. În acelaşi sector se vinde însă o altă casă cu o suprafaţă similară de teren, construită pe trei etaje plus mansardă, fiecare cu o suprafaţă de 94.50 mp. Preţul de pornire în acest caz este de 505.000 euro.

La extrema cealaltă, după numărul de oferte,  se află sectorul 6, cu cele mai puţine case executate silit. Printre ofertele de acolo se numără însă o vilă situată în cartierul Militari-Roşu, în apropierea bulevardului Iuliu Maniu. Aceasta este aşezată pe un teren de 383 mp şi este formată din P+2+M. Preţul de pornire este de 175.500 euro, cu 25% sub preţul evaluat iniţial.

Judeţul Ilfov are atât oferte de lux, cât şi case cu preţ de apartament

Pentru cei care vor preţuri mai mici, ofertele din judeţul Ilfov ar trebui să răspundă nevoilor. Vile executate silit se găsesc pe toată întinderea judeţului, indiferent dacă este vorba despre Snagov, Chitila, Buftea sau Popeşti-Leordeni. Unul dintre cele mai mari discounturi este pentru o casă din Chiajna, care are un preţ evaluat de 100.000 euro, dar se vinde cu 80.000 euro. Construcţia este formată din P+1, are un teren de 170 mp şi finisaje superioare: tablă Lindab, gard de beton sau poartă de metal.

Similar, în comuna Cornetu, se vinde o casă cu un etaj şi suprafaţă utilă de 214 mp, la care se adaugă un teren de 370 mp, cu un preţ de 73.000 euro. Preţul evaluat este de 97.500 euro.

Pentru cei care vânează zonele mai exclusiviste, chiar şi proprietăţile executate silit sunt mai scumpe. De exemplu, o casă cu un teren de aproape 1.200 mp, cu regim de înălţime Sp+P+Pod şi o arie utilă de 152 mp, are un preţ de pornire de 177.000 euro.

 

CITEȘTE ȘI Locuinţele executate silit se pot transforma într-o afacere bună, pentru cei care au timp să vâneze oferte

 

16 October 2012