Preţul locuinţelor ţine foarte mult de sezonalitate, din cauza mixului diferit de unităţi locative ce se vând la anumite momente din an, dar situaţia lunii septembrie indică faptul că preţul caselor are o presiune în plus; şi asta nu doar din cauza concentraţiei de active „distressed" de pe piaţă.

21854-licitatie_ciocan_02_fede2235d1.jpgPreţurile au scăzut cu 1,1% în septembrie, comparativ cu luna similară a anului trecut, potrivit CoreLogic, atât ajustate în funcţie de sezonalitate, cât şi în termeni neajustaţi. Aceasta este a doua lună consecutivă de scădere, pe măsură ce am avansat în sezonul de toamnă.

Cel mai îngrijorător aspect al raportului este acela că în timp ce preţul caselor, inclusiv executările, au scăzut cu 4,1% din septembrie 2010, ele au cunoscut o scădere cu 1,1% şi fără a include vânzările „distressed". Această situaţie nu a mai fost întâlnită în lunile precedente.

„Ritmul accelerat în care indicele CoreLogic scade reflectă greutatea cu care se crează noi locuri de muncă şi instabilitatea creşterii economice de la începutul acestui an", spune Paul Diggle de la Capital Economics.

Potrivit unui sondaj realizat de Fannie Mae în luna octombrie, 36% dintre americani se aşteaptă la o creştere a ratelor la credite. Ei se mai aşteaptă şi la o creştere a nivelului chiriilor, iar o treime spun că mai degrabă îşi închiriază următoarea lor locuinţă, decât să o cumpere. În plus, 77% dintre americani consideră că economia merge pe o cale greşită şi se aşteaptă ca situaţia lor financiară să rămână la fel în următorul an.


Sursa

8 November 2011