Aurul ar putea să se scumpească din nou, după trei ani de decădere. Aceasta este previziunea pe care o fac unii dintre cei mai importanți jucători din domeniu, dar declarația a stârnit deja controverse și a fost contrazisă de alți jucători cu greutate de pe piața metalelor prețioase. Argumentele sunt solide de ambele părți, dar anul 2015 va demonstra cine are dreptate.

36933-aur.jpgDin vara anului 2011, atunci când a atins un vârf de 1.900 dolari, aurul s-a devalorizat permanent, până a ajuns la nivelul de 1.200 dolari. În unele cazuri, investitorii în metale prețioase au pierdut mai mult de jumătate din sumele plasate în ultimii ani. Acum însă, oficialii fondurilor de investiții se străduiesc să își recapete clienții, prin declarații încurajatoare. Unul dintre ei este Evy Hambro, managerul fondului Blackrock Gold and General, care susține că aurul a atins cel mai scăzut nivel și se pregătește să intre într-o nouă etapă de creștere. Explicația ține de contextul financiar internațional.

În perioadele de incertitudine, oamenii aleg aurul pentru că le oferă siguranță. În condițiile în care politicile monetare sunt lejere în toată lumea, iar pericolul deflației este tot mai des invocat, oamenii vor dori să își plaseze banii în investiții sigure, iar aurul este alegerea naturală, în acest caz”, explică Evy Hambro.

Investiții alternative în aur: cumpărarea de acțiuni în companii cu activități conexe

Expertul în domeniu promovează o strategie alternativă, pentru investiția în aur: cumpărarea acțiunilor în domeniul mineritului de aur sau în afaceri legate de metalul prețios, mai degrabă decât achiziția metalului în sine. Un motiv este acela că metalul în sine poate fi o modă printre investitori într-un an, dar să nu prezinte interes, în următorul an.

Acțiunile legate de aur aduc beneficii uriașe, pentru fiecare mic avans al prețului aurului. Pentru orice investitori, asemenea rezultate sunt spectaculoase. Aurul s-a comportat exact cum era de așteptat, în ultimiii cinci ani, dată fiind relația inversă pe care o are cu piețele mondiale. Când orice altceva are performanțe bune, aurul are performanțe slabe, și invers. Este o poliță de asigurare pentru investiții”, explivă Evy Hambro.  

Alții însă, sunt de părere că aurul își va continua căderea, cu consecințe dezastruoase pentru investitorii tentați să cumpere. Doi dintre avocații acestei teorii sunt Stephen Jones, șef de investiții la Kames Capital, și Iain Tait, partner la London & Capital. Ei sunt de părere că motivul pentru a deține aur este teama de inflație, care momentan este departe de a fi o problemă.

Într-o lume fără inflație, este greu de imaginat că aurul va crește semnificativ. De fapt, fragilitatea economiei globale indică faptul că orice presiune de creștere, sub forma unor dobânzi mai mari, ceea ce nu ne așteptăm să vedem până cel mai devreme la sfârșitul acestui an, ar putea chiar să împingă economia în deflație”, explică Stephen Jones și Iain Tait.

Cei doi explică faptul că economia americană va continua să aibă un curs favorabil, de-a lungul anului 2015, ceea ce va trage în jos prețul aurului. Prin urmare, cei care aleg să cumpere aur, ar trebui să aibă o viziune pe termen lung, care să implice dezavantajele momentului și pierderile pe care această situație le poate aduce.

CITEȘTE ȘI:

4 May 2015