Cathedral Plaza - clădirea de birouri din Bucureşti boicotată de Biserica Catolică, în frunte cu Papa Benedict al XVI-lea, şi-a găsit în sfârşit un client. Ba chiar unul care este dispus să plătească 70 milioane euro pentru achiziţia ei, în condiţiile în care investiţia în imobil a fost de aproximativ 45 milioane euro. Tranzacţia nu a fost definitivată încă. Potenţialul cumpărător vrea să se asigure mai întâi că blocul zgârie-nori are un grad de ocupare bun.

17898-catedrala_2.jpgWillbrook, compania care a dezvoltat proiectul Cathedral Plaza, a găsit un client printre colaboratorii mai vechi ai fondului. Tranzacţia ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul anului, după cum arată oficialii companiei, mulţumiţi de oferta care li s-a făcut. Şi cum altfel să fie, în condiţiile în care suma pentru care au bătut palma acoperă atât investiţia iniţială cât şi pierderile estimate apărute de-a lungul timpului.

„Am primit de la un fond britanic o ofertă atractivă pentru această perioadă a pieţei imobiliare. Am semnat un precontract de vânzare-cumpărare, dar care se va finaliza doar dacă vom îndeplini anumite criterii de performanţă. Aceste criterii se referă la o anumită perioadă în care trebuie să închiriem clădirea şi la o anumită rată de profitabilitate a imobilului, dată de suma la care se vor face închirierile", a declarat pentru Mediafax Daiana Voicu, directorul Willbrook, compania care se ocupă de dezvoltarea şi administrarea clădirii.

Cathedral Plaza este una dintre cele mai mari clădiri de birouri de lux din Bucureşti, situată în centrul Capitalei, lângă Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a dat în judecată în 2006 firma Willbrook, dezvoltatorul turnului, şi toate instituţiile statului care au avizat proiectul. Motivaţia ar fi că „Sfântul Iosif", monument istoric de peste 125 de ani, este pus în pericol de construirea unei clădiri de 75m înălţime la mai puţin de 10m distanţă.

Scandalul cu autorizaţiile a apărut pentru că iniţial, în 1998, când au fost demarate lucrările de construcţie, Cathedral Plaza avea un proiect pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane. Cu toate acestea, structura Cathedral Plaza a fost finalizată, în ciuda protestelor Bisericii Catolice, actualul proprietar fiind firma Millennium Building Development, controlată printr-un vehicul din Cipru de fondul american de investiţii Miller Global.

Scandaluri ajunse în instanţă

De asemenea, au fost organizate proteste publice, iar Papa Benedict al XVI-lea a trimis un comunicat prin care condamnă construcţia clădirii zgârie nori. Aceste probleme au făcut dificile atât negocierile cu potenţiali clienţi, cât şi discuţiile cu alţi investitori interesaţi să cumpere imobilul.

„Am pierdut 25 de milioane de euro din cauza problemelor cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, dar pe care îi vom recupera în instanţă", a recunoscut Daiana Voicu, directorul Willbrook International.

Lipsa terenurilor din zonele centrale ale oraşului determină mulţi investitori să construiască pe înălţime. Această metodă nu este întpotdeauna agreată însă. Arhitecţii de exemplu susţin că un zgârie nori nu poate fi amplasat în orice zonă, deoarece o clădire atât de înaltă atrage cu sine o serie de probleme greu de gestionat: aglomeraţie, număr mare de angajaţi, maşini, perturbarea circulaţiei rutiere şi pietonale din zonă.

 

3 May 2011