Podul de la pasajul Basarab din Capitală este supus ultimelor teste de rezistenţă, cele pentru care a şi fost amânată inaugurarea lui. În perioada de probe, pe pod vor circula tramvaie şi camioane cu încărcături de până la două tone. Dacă structura va rezista la parametri satisfăcători, atunci va porni circulaţia în zonă.

18812-tramvai-pasaj-basarab.jpgÎn prima zi de verificare a rezistenţei podului au fost programate patru probe, cu şase tramvaie, 14 camioane şi o încărcătură maximă de 800 tone. Astăzi vor fi realizate tot patru probe, cu 12 tramvaie, 32 de camioane şi o încărcătură maximă de 1.800 tone, iar mâine vor fi făcute ultimele două probe, cu 13 tramvaie, 23 de camioane şi o încărcătură maximă de 1.500 tone. După aceste trei zile va începe analiza finală de rezistenţă. Dacă podul va fi rezistat în limitele optime, atunci se va da liber la circulaţia pe pod. Rezultatele probelor vor fi analizate în câteva zile, săptămâna aceasta.

Podul va fi inaugurat, dar nu va fi complet funcţional

Totuşi, nici măcar după inaugurare podul nu va funcţiona la adevărata lui capacitate. Primarul General al Capitalei a anunţat că, deşi tramvaiele vor circula pe pod, nu vor opri în staţia de pe acesta, deoarece nu sunt gata încă lifturile care să urce călătorii pe peron.

Inaugurarea pasajului suprateran Basarab din Capitală fusese anunţată pentru martie, însă a fost amânată, pentru a se realiza noi teste de rezistenţă a construcţiei. Primarul General a explicat că una dintre cerinţele proiectantului este aceea de a se realiza încercări şi cu tramvaie, nu doar cu maşini.

Potrivit municipalităţii, senzorii de seism vor putea fi montaţi pe pod după finalizarea celorlalte lucrări. Podul va avea şi senzori de mişcare, cu rolul de a monitoriza traficul, urmând ca pe ecranele montate la intrare să fie afişat timpul aproximativ de traversare.

Construit pentru a fluidiza traficul, pasajul suprateran Basarab va face legătura între bulevardul Nicolae Titulescu, în apropierea Gării de Nord, şi bulevardul Vasile Milea, existând şi bretele de legătură cu Şoseaua Grozăveşti.

 

31 May 2011