În timp ce toate ţările europene au de suferit din cauza crizei ce afectează Zona euro, averea celor mai bogaţi zece oameni din uniunea monetară depăşeşte 155 miliarde euro. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai avuţi afacerişti din Zona euro, conform indicelui Wealth-X.

25977-10_berthold_si_theo_jr_albrecht_germania.jpg9 & 10. Berthold şi Theo Jr. Albrecht, Germania

  • Avere netă estimată: 9,12 miliarde euro fiecare
  • Originea averii: Aldi Nord, supermarket

Fraţii Berthold şi Theo Albrecht Jr. au moştenit lanţul de supermaketuri Aldi Nord de la tatăl lor, Theo Albrecht. Cei doi fraţi sunt la fel de discreţi ca şi ceilalţi membri ai familiei, astfel că se cunosc foarte puţine detalii despre viaţa lor. Ambii fac parte din conducerea Aldi Nord. Theo (61 ani) are un copil, iar Berthold (57 ani) are cinci copii.

25978-8_serge_dassault_franta.jpg8. Serge Dassault, Franţa

  • Avere netă estimată: 9,37 miliarde euro
  • Originea averii: Dassault Group, aviaţie

Dassault Group reuneşte numeroase companii, printre care şi cotidianul francez Le Figaro, dar şi firma de construcţii Dassault Aviation. Serge Dassault a moştenit imperiul de la tatăl său, Mercel Dassault, şi deţine în prezent funcţia de preşedinte şi director executiv al grupului. Dassault l-a susţinut public pe Nicolas Sarkozy în ultima campanie pentru preşedinţie, astfel că, după ce a câştigat alegerile, Francois Hollande a refuzat orice interviu cu publicaţia Le Figaro.

25979-7_leonardo_del_vecchio_italia.jpg7. Leonardo Del Vecchio, Italia

  • Avere netă estimată: 11,08 miliarde euro
  • Originea averii: Luxottica, ochelari de soare

Luxottica este cel mai mare producător de ochelari de soare sport şi de lux, cu 7.100 magazine în întreaga lume (printre care şi Sunglass Hut). Grupul include branduri ca Ray-Ban sau Oakley şi colaborează cu cele mai mari case de modă, printre care Chanel sau Prada. Fondatorul şi preşedintele grupului, Leonardo Del Vecchio este al doilea bogătaş al Italiei. Născut într-o familie săracă în 1935 şi crescut la orfelinat, Del Vecchio a lucrat într-o fabrică de prelucrare a metalelor, înainte de a înfiinţa Luxottica, în 1961.

25980-6_francois_pinault_franta.jpg6. François Pinault, Franţa

  • Avere netă estimată: 11,65 miliarde euro
  • Originea averii: PPR (fostă Pinault-Printemps-Redoute), retail

François Pinault deţine acţiuni majoritare în cadrul companiei de retail de lux PPR, care deţine Grupul Gucci (cu brandurile Yves Saint Laurent, Balenciaga, Bottega Veneta şi Alexander McQueen). Mai mult, Pinault deţine în totalitate compania Artemis, fondată în 1992, care include podgoria Chateau-Latour din Bordeaux, revista Le Point şi cotidianul l'Agefi. Iubitor de artă şi unul dintre cei mai avizi colecţionari de opere de artă contemporană, omul de afaceri francez controlează şi casa de licitaţii Christie's.

25981-5_michele_ferrero_italia.jpg5. Michele Ferrero, Italia

  • Avere netă estimată: 13,36 miliarde euro
  • Originea averii: Ferrero SpA, dulciuri

Ferrero pe locul patru între producătorii de dulciuri din lume, iar cele mai cunoscute produse sunt Kinder, Nutella şi Tic Tac. Michele Ferrero este cel mai bogat italian, preluând compania fondată în 1946 de la tatăl său, Pietro Ferrero. Michele a intrat în afacerea familiei când avea 20 ani, s-a remarcat prin spiritul său inovativ şi a preluat conducerea 12 ani mai târziu. Cu peste 70 de operaţiuni afiliate şi prezentă în peste 100 de ţări, compania este administrată în prezent de Giovanni Ferrero, fiul lui Michele.

25982-4_bernard_arnault_franta.jpg4. Bernard Arnault, Franţa

  • Avere netă estimată: 19,3 miliarde euro
  • Originea averii: LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), retail de lux

LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) deţine peste 60 branduri de lux, inclusiv Louis Vuitton, Givency, Tag Heuer, Donna Karan, Fendi, Dior, Moët & Chandon etc. Bernard Arnault, cel mai bogat om al Franţei, este principalul acţionar al grupului, ce deţine funcţia de preşedinte şi director executiv. Afaceristul este implicat în operaţiunile zilnice ale companiei, fiind recunoscut pentru talentul de a achiziţiona şi reinventa cu succes branduri.

25983-3_liliane_bettencourt_franta.jpg3. Liliane Bettencourt, Franţa

  • Avere netă estimată: 19,3 miliarde euro
  • Originea averii: L'Oréal, cosmetice

Acţionar principal al L'Oréal, una dintre cele mai mari companii de cosmetice şi înfrumuseţare din lume, Liliane Bettencourt este cea mai bogată femeie din Europa. şi-a moştenit averea de la tatăl său, Eugène Schueller, care a construit imperiul L'Oréal bazat pe vopsea de păr. Deşi miliardara a evitat să apară în presă, a început să fie vânată de paparazzi din cauza relaţiei extravagate cu fotograful François-Marie Banier. Mai mult, Bettencourt a apărut recent în publicaţiile franceze datorită presupuselor fonduri direcţionate către partidul conservator, bani ce ar fi sprijinit inclusiv campania lui Nicolas Sarkozy.

25984-2_karl_hans_albrecht_germania.jpg2. Karl Hans Albrecht, Germania

  • Avere netă estimată: 21,18 miliarde euro
  • Originea averii: Aldi Sud, supermarket

Cel mai bogat german, Karl Hans Albrecht este (alături de fratele său Theo) fondatorul Aldi, lanţul de supermarketuri la preţ de discount. După Cel de-al Doilea Război Mondial, cei doi fraţi au preluat micuţul magazin alimentar al familiei şi l-au transformat într-un imperiu al cărui nume este cunoscut în toată lumea (ALDI – Albrecht's Discount). Nu după multă vreme, cei doi au împărţit afacerea: Theo s-a ocupat de nordul Germaniei, iar Karl de sudul ţării. În urmă cu 10 ani, Karl (92 ani) a demisionat din funcţia de preşedinte al companiei şi a renunţat la orice implicare în afacere, precum şi la apariţiile publice. Lanţul de supermarketuri deţine peste 8.200 puncte în toată lumea, dintre care jumătate sunt în Germania.

25985-1_amancio_ortega_gaona_spania.jpg1. Amancio Ortega Gaona, Spania

  • Avere netă estimată: 35 miliarde euro
  • Originea averii: Inditex, retail

Cel mai bogat om din Zona euro, cu o avere ce îl poziţionează pe locul cinci în lume, Amancio Ortega Gaona este fondatorul lanţului Inditex, ce deţine branduri precum Zara, Massimo Dutti, Berschka etc. Deşi a demisionat din funcţia de preşedinte al grupului, Gaona încă deţine 59,29% din acţiuni, iar averea sa a crescut, în ciuda faptului că Spania se afundă în grave probleme economice. Extinzându-se continuu în ţări emergente, Inditex a înregistrat un profit cu 30% peste aşteptări, de 432 milioane euro, cu vânzări de peste 3,4 miliarde euro. Deşi deţine de peste 30 ani unele dintre cele mai la modă branduri din lume, afaceristul este extrem de discret şi nu a acordat niciodată un interviu.  

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai aglomerate zone metropolitane din lume

 

 

10 August 2012