Programul Prima Casă 4 a creat expectativă pe piaţa rezidenţială. Clienţii care au nevoie de credit şi-au făcut o rutină din drumul către bancă, de unde aşteaptă o veste bună. Până atunci, niciun alt credit nu îi interesează. Despre cum afectează pauza dintre cele două programe Prima Casă au vorbit pentru IMOPEDIA.ro mai mulţi experţi din domeniu.

17905-img_3542.jpgProgramul Prima Casă interesează. Acesta este un lucru evident. Fie că este vorba de interes pur analitic, pentru cei care vor să speculeze evoluţia pieţei, fie că este vorba despre interes direct din partea celor care vor să cumpere. Mai ales că se anunţă un plafon mai mare şi condiţii mai puţin restrictive.

„Mulţi dintre oamenii care se duc la bancă sunt dezamăgiţi de ce li se spune acolo. Sugestiile bancherilor sunt să nu facă antecontracte, nu se ştie nimic, să mai aştepte" spune Giulio Angheloiu.

Este exact acelaşi comportament care s-a simţit înainte de fiecare ediţie Prima Casă. Tocmai de aceea, rutina este cunoscută celor care se ocupă cu afaceri în domeniul rezidenţial. Bazându-se pe experienţa anilor anteriori, aceştia nu au aşteptări prea mari nici pentru momentul în care lucrurile se vor pune în mişcare.

„Există o diferenţă, în sensul că acum nu mai sună telefoanele ca în perioada trecută. Dar au fost şi sărbătorile, poate şi acesta este un factor.", afirmă Victor Zaharia, reprezentant Coldwell Banker Opera.

„S-a simţit aceeaşi stagnare înainte de fiecare program. Îmi aduc aminte că până pe 15 februarie 2010 am avut foarte multe tranzacţii, apoi s-au liniştit, iar odată cu intrarea în funcţiune a variantei următoare activitatea a reapărut, a fost bună, dar nu foarte bună.", spune Sorin Roşu, director Apulum 94.

Odată cu piaţa rezidenţială stagnează şi cele 14-15 domenii conexe

Programul Prima Casă 4 îngreunează astfel o perioadă care ar trebui să fie prolifică pentru domeniu. Unii dintre oficialii pieţei militează chiar pentru eliminarea completă a acestui program, lucru pe care îl iau în calcul chiar şi autorităţile. După cum a anunţat la Ziua Agentului Imobiliar reprezentantul Fondului Naţional de Garantare, momentan nu se ia în calcul o nouă ediţie a programului guvernamental.

„Fiind primăvară spre vară, trendul este pozitiv, lumea are un apetit ridicat pentru investiţiile imobiliare. Tranzacţii se încheie, dar noi chiar suntem foarte pozitivi în a nu mai exista programul Prima Casă. Nu îl încurajăm, căci creează o piaţă artificială sau falsă. Cumpărătorii intră în disperare că se termină programul, că nu mai apucă, încep să cumpere orice, proprietarii cred că s-a revigorat piaţa deci se creează doar o situaţie fals oportună. Mai bine este lăsată piaţa să meargă de la sine. Să fie încurajată cu credite, dar să nu se ofere garanţii de la stat.", spune Cătălin Scripcaru, preşedinte Century 21.

Toate aceste stopuri şi reporniri din piaţa rezidenţială sunt de natură să îi îngrijoreze pe unii reprezentanţi ai pieţei, dar sunt găsite drept normale de către alţii.

„Sănătos şi corect din partea unui guvern la fel de sănătos şi corect ar fi ca la începutul anului să se aprobe un plafon de un miliard, un miliard jumătate, şi să nu existe perioada asta din aprilie şi mai în care piaţa să fie blocată, pentru că acest lucru nu e bine nici pentru celelalte 14-15 industrii colaterale. În momentul acesta stagnează tot ce înseamnă piaţă de construcţii şi pe segmentul finisaje, materiale, oricare.", mai afirmă Giulio Angheloiu.

„Există foarte multă linişte, probabil că este liniştea de dinainte de furtună. A fost şi o perioadă de acalmie, a fost Paştele, 1 Mai. Mă aştept ca situaţia să fie aceeaşi şi în următoarele două-trei săptămâni săptămâni, chiar o lună până la intrarea în funcţiune a programului Prima Casă 4.", adaugă Sorin Roşu.

Programul Prima Casă 4 ar trebui să demareze la mijlocul acestei luni.


4 May 2011