Primul credit prin Prima Casă 4 va fi acordat la începutul lunii mai, imediat după ce se vor semna protocoalele cu băncile. Această declaraţie a fost făcută la Ziua Agentului Imobiliar, de reprezentanţii FNG. Plafonul alocat se va întoarce la nivelul ediţiei trecute, aproximativ 700 milioane euro, după estimările aceloraşi oficiali. De asemenea, există o mare posibilitate să scadă numărul băncilor care vor participa la program. Cel mai probabil, primele care vor renunţa vor fi băncile mici.

Sursa: imopedia.roProgramul Prima Casă 3 a epuizat deja aproape în întregime fondurile alocate, dar o bună parte dintre români au rămas pe dinafară. Ei au dosarele depuse la multe dintre băncile care au epuizat plafonul alocat şi aşteaptă să înceapă programul Prima Casă 4.

„Vă putem spune că la data de 12 aprilie, practic 98% din plafonul alocat pe 2011, care trebuie să recunoaştem, a fost un plafon de tranziţie, s-a ştiut de la început că aceste 200 milioane euro nu asigură decât o continuitate spre noua etapă a programului, din acest plafon, 98% a fost consumat efectiv. Sunt 5.007 garanţii emise deja, iar solicitările aflate în curs de analiză la instituţiile bancare depăşesc cu mult suma alocată, urmând să fie onorate din noua sumă componentă a programului.", a declarat la Ziua Agentului Imobiliar Simona Mureşan, director adjunct Direcţia Juridică şi Conformitate a FNG.

Cu cât se va scumpi creditul Prima Casă 4

Această nouă ediţie a programului este încă o necunoscută, dar statul a început deja să o creioneze în linii mari.

"Estimăm că plafonul acestei ediţii va fi la nivelul a 700 milioane euro, iar primele două cele mai importante bănci şi-au anunţat deja participarea. Se vor acorda noi credite în condiţii similare cu cele din prezent. Din informaţiile pe care noi le avem, costurile finale ale finanţările nu vor fi modificate. Nu se intenţionează o mărire a acestora. Deşi gradul de risc ar trebui să se reflecte în costuri, băncile sunt dispuse să îşi asume această situaţie.", continuă Simona Mureşan.

Mulţi dintre analiştii bancari sunt însă de părere că dobânda va creşte. Nu foarte mult, poate cu 0,5 până la 1 punct procentual, dar banca trebuie să se acopere de riscuri şi să facă profit.

„Lucrăm într-o economie de piaţă, o economie liberă, suntem orientaţi spre profit, vom acţiona mereu în această idee. Scumpirea creditelor Prima Casă depinde de fiecare jucător. Dobânzi mai mari poate că vor exista în unele cazuri, dar ele sunt totuşi plafonate la 4 puncte procentuale peste EURIBOR, iar băncile care au atins acest maximum nu vor putea mări dobânzile.", a completat Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie BRD.

Băncile din această ultimă categorie probabil că vor găsi neprofitabil să participe la această ultimă ediţie a programului. Specialiştii sunt de părere că băncile mici sunt cele mai predispuse să ia această decizie.

„Marşarea în următoarea etapă a programului este voluntară, băncile nu sunt obligate să accepte această reducere a garanţiilor. Dar a fost singura metodă pentru a face acest program să continue. Gradul de expunere al României, gradul de îndatorare de ţară, nu mai permitea alocarea unei noi sume pentru acest program.", a explicat Simona Mureşan.

Băncile mai au puţin timp la dispoziţie pentru a decide dacă participă sau nu la noua ediţie a programului Prima Casă.

„Declaraţia la nivel guvernamental a fost că după vacanţa de Paşti, românii vor putea achiziţiona credite prin Prima Casa 4, un termen realist este 1 mai. După data de 1 mai se vor semna protocoalele cu băncile. Practic, toate băncile vor semna cu FNG un protocol, apoi se va trece la difuzarea în Monitorul Oficial. Apoi va fi liber la acordarea creditelor.", spune Simona Mureşan.

Se pare că nici de data aceasta, programul Prima Casă nu va încuraja tranzacţiile cu locuinţe noi. Statul pare să se fi resemnat în această direcţie. Suma pe care clienţii sunt dispuşi să o ofere atunci când cumpără o locuinţă este din ce în ce mai mică. Creditul mediu acordat de bănci este de aproximativ 42.000 euro, mult sub plafonul maxim de 60.000 euro. La aceşti bani, este greu, dacă nu imposibil, să cumperi un apartament nou.

„Se explică preferinţa beneficiarilor pentru locuinţele vechi. Un element foarte important este preţul, pentru că vorbim despre persoane care în condiţii normale nu ar fi avut acces la un credit bancar. Nu ar fi avut banii necesari pentru avans, pentru rată... Constatăm chiar un trend descendent atunci când vine vorba de banii pe care un client poate să îi dea pe o locuinţă. În 2009, preţul mediu pe metru pătrat, potrivit statisticilor noastre, se situa la valoarea medie de 933 euro/mp. În 2010, valoarea medie era de 879 euro/mp iar în 2011, avem 824 euro valoarea medie/mp. Un trend descendent, o scădere cu 13% a preţurile din 8 iulie, când a fost semnat primul contract de credit prin Prima Casă.", spune Simona Mureşan.

De ce ar putea să se încheie programul Prima Casă

Potrivit analiștilor prezenți la Ziua Agentului Imobiliar, programul Prima Casă s-a transformat într-un program eminamente social, dintr-un program care a avut ca scop declarat stimularea pieţei construcţiilor, a celor câteva zeci de domenii conexe şi deci a economiei în general. Şi totuşi, dacă Prima Casă nu ar fi existat, atunci ar fi fost probabil cu aproximativ 40.000 credite mai puţin. Chiar şi aşa, reprezentanţii statului se gândesc că a venit momentul să se încheie acest program. Nu există încă o decizie finală, dar oficialii FNG spun că Prima Casă 4 ar putea fi ultima ediţie. 

Citeşte şi despre: Prima casă 4 se amână: Guvernul nu se grăbeşte.

15 April 2011