Strasbourg este unul dintre cele mai frumoase oraşe europene, ce a reuşit să îşi menţină numeroase clădiri istorice în stare impecabilă. Cu toate că nu este unul dintre cele mai turistice oraşe ale Franţei, Strasbourg are renumele asigurat pe plan internaţional. Capitala Alsaciei este căminul a numeroase instituţii europene, precum şi a unei prestigioase universităţi, ceea ce asigură o activitate constantă pe piaţa imobiliară.

31465-strasbourg.jpgAmplasat în estul Franţei, la mică distanţă de graniţa cu Germania, Strasbourg este capitala şi cel mai mare oraş din Alsacia. Sediu al Parlamentului European, Strasbourg găzduieşte numeroase alte instituţii importante la nivel internaţional, precum Consiliul Europei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Fundaţia Europeană pentru ştiinţă, Institutul Internaţional pentru Drepturile Omului etc.

Din punct de vedere economic, Strasbourg este un însemnat centru de producţie şi inginerie, precum şi un nod de transport rutier, feroviar şi naval. De asemenea, oraşul este un important centru cultural şi educaţional, iar la nivel global, este poziţionat pe locul 18 între cele mai inovatoare oraşe. Strasbourg este împărţit între cultura franceză şi cea germană şi, deşi a fost intens disputat de-a lungul secolelor, a fost dintotdeauna o importantă punte de legătură între Franţa şi Germania.

  • Fondat de romani în urmă cu peste 2.000 ani, Strasbourg a deţinut dintotdeauna o poziţie geografică strategică în Europa
  • Cu o populaţie de aproape 450.000 locuitori în zona urbană, Strasbourg este al nouălea mare oraş francez
  • Centrul istoric al oraşului (Grande Île) a fost inclus pe lista patrimoniului cultural UNESCU în 1988, fiind pentru prima oară când a fost acordat un astfel de titlu unui întreg cartier

Strasbourg a fost cel mai costisitor oraş din Franţa, după Paris, între 1989 şi 1995, iar preţul locuinţelor s-a ridicat la nivelul reputaţiei, cu toate că oraşul nu deţine proprietăţi spectaculoase – peste 90% dintre unităţile rezidenţiale sunt apartamente. Chiar dacă de atunci şi până în prezent a fost prins din urmă de alte oraşe, Strasbourg se menţine „la înălţime”. Cererea de pe segmentul rezidenţial este asigurată de numărul mare de angajaţi ai instituţiilor europene, mulţi dintre străini stabilindu-se aici. S-au investiti sume uriaşe în ridicarea unor cartiere complet noi, cât şi în reconstrucţia unor zone foarte vechi.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.300 euro/mp

Piaţa imobiliară din Strasbourg nu a fost niciodată lipsită de activitate, în ciuda faptului că oraşul se află în estul ţării şi nu atrage la fel de mulţi turişti ca alte zone ale Franţei. Capitala Alsaciei este căminul a numeroase instituţii europene, iar numeroşi angajaţi din toate statele Uniunii caută în fiecare an o locuinţă. Totodată, Universitatea din Strasbourg atrage un număr ridicat de studenţi, astfel că cererea pentru apartamente din închiriat este întotdeauna mai mare decât oferta.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 650 euro/lună; semicentral: 550 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.100 euro/lună; semicentral: 875 euro/lună

Arhitectura oraşului Strasbourg este captivantă, datorită influenţelor franceze şi germane. Centrul istoric se mândreşte cu numeroase clădiri ridicate între secolele XVI şi XVIII, când oraşul aparţinea Franţei. Între 1870 şi 1914, Alsacia a făcut parte din Germania, astfel că Strasbourg deţine multe construcţii în stil neo-gotic, neo-renascentist sau neo-clasic, din acea perioadă. Strasbourg este un oraş bogat, din punct de vedere arhitectural, împletirea de stiluri reflectându-i istoria agitată.

CITEŞTE ŞI: Rotterdam, al doilea mare oraş olandez, denumit „poarta către Europa”

 

7 September 2013