Deşi este una dintre cele mai vechi aşezări din Franţa, Marsilia este un oraş cosmopolit, plin de viaţă, în pas cu cele mai noi tendinţe. De asemenea, este una dintre cele mai renumite destinaţii turistice de pe malul Mării Mediterane, faimă ce se reflectă şi în preţul proprietăţilor imobiliare – aici se regăsesc unele dintre cele mai costisitoare case de vacanţă din Europa.

27712-5353073564_52dec09627.jpgMarsilia este al doilea mare oraş al Franţei, amplasat pe coasta Mării Mediterane, renumit pentru portul său pitoresc (cel mai mare port comercial din ţară), dar şi pentru frumuseţea peisajelor. Depăşită, în unele domenii sau în suprafață, numai de capitala Paris, Marsilia este una dintre cele mai atractive şi populare destinaţii franceze. Orașul atrage  milioane de vizitatori din întreaga lume pe parcursul întregului an, însă apogeul este atins pe perioada verii.

 

  • Marsilia a fost fondată în urmă cu aproximativ 2.600 ani, de către greci
  • Peste 1,5 milioane locuitori trăiesc în zona metropolitantă Marsilia-Aix-en-Provence
  • Marsilia este capitala regiunii Provence-Alpi-Coasta de Azur

Ieşirea la Marea Mediterană este unul dintre marile avantaje ale Marsiliei în faţa Parisului. Denumită şi „capitala vacanţelor mediterane”, Marsilia este o destinaţie căutată de turiştii din toate colţurile lumii, popularitate ce se reflectă şi în preţul proprietăţilor imobiliare. Case stilate, apartamente cochete, conace impunătoare cu vedere la mare – acestea sunt ofertele imobiliare din Marsilia.

Chiriile explodează în lunile de vară, ajungând să fie chiar şi de patru ori mai mari faţă de extra-sezon

Marsilia este atât un oraş industrial, cât şi unul turistic, astfel că se oferă spre închiriere mii de locuinţe, pentru toate gusturile şi buzunarele. Însă numărul acestora pare să fie insuficient în lunile de vară, când oraşul este copleşit de turişti, iar apartamentele în regim hotelier se rezervă uneori chiar şi cu ani în avans. Drept urmare, proprietarii nu prea negociază preţul de închiriere, iar reducerile sunt foarte greu de găsit.

Valoarea medie a chirieiri, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 550 euro/lună; semicentral: 475 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.200 euro/mp; semicentral: 875 euro/lună

Preţul de închiriere al locuinţelor explodează pe perioada verii, ajungând să fie chiar şi de patru ori mai mare faţă de extra-sezon. Chiar şi apartamentele cu condiţii slabe se închiriază contra unui preţ destul de ridicat faţă de alte oraşe, deoarece numărul vizitatorilor este foarte mare, astfel că cererea depăşeşte cu mult oferta.

Casele impunătoare sunt scoase rar la vânzare şi pot costa zeci de milioane de euro

La modul general, piaţa imobiliară din Marsilia este eclipsată numai de cea din Paris. Cu toate acestea, există proprietăţi impresionante prin dimensiuni, amplasament şi stil, poziţionate printre cele mai costisitoare locuinţe din întreaga Europa. Cele mai distinse cartiere ale Marsiliei sunt Le Panier şi Vieux-Port, în aceste zone regăsindu-se cele mai scumpe oferte imobiliare din oraş.

Proprietăţile din Marsilia se împart în două mari categorii – locuinţele deţinute de-a lungul generaţiilor de familii care lucrează în oraş şi cele tranzacţionate destul de des, cumpărate ori de investitori, ori de noii veniţi în oraş. Conacele cu supafeţe generoase, amplasate în apropierea mării, sunt scoase rar la vânzare şi pot costa zeci de milioane de euro.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.450 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.700 euro/mp

Cum cererea este extrem de  ridicată, dezvoltatorii imobiliari încearcă să vină în întâmpinarea clienţilor, astfel că turnurile de apartamente par să fie constant în construcţie. Preţul apartamentelor din clădirile noi (chiar şi al celor din stadiul de proiect) este perfect comparabil cu cel al unităţilor din Paris sau chiar Londra. Apartamentele vechi sunt considerabil mai accesibile, preţul acestora ajungând să fie chiar şi cu 50% mai mic faţă de cel al locuinţelor noi. În schimb, clădirile vechi nu se (mai) bucură de vedere către mare, deoarece de-a lungul anilor s-au ridicat noi construcţii care au blocat peisajul. 

CITEȘTE ȘI: Marrakech, printre puţinele oraşe turistice exotice cu proprietăţi imobiliare accesibile


27 October 2012