Numărul autorizațiilor de construcție este în creștere puternică. Băncile au început din nou să ofere cu generozitate împrumuturi pentru achiziții de locuințe. BNR avertizează că sunt motive de îngrijorare legate de creșterea prețurilor, în sectorul rezidențial. Indicatori veniți din toate părți par să arate de încălzire a pieței imobiliare, dar cifrele pot prezenta distorsionat realitatea. Creșterea care se vede în statistici nu este întotdeauna percepută faptic, și în teren. Se simte un aer ceva mai optimist, dar nimeni nu are curaj încă să spună că bate vântul schimbării. Cel puțin nu spre foarte bine.

38905-incalzire_imobiliare.jpgPotrivit statisticilor întocmite de INS, numărul autorizațiilor de construcție pentru locuințe a crescut și cu 30%, de anul trecut. Elanul construcțiilor se resimte chiar mai puternic în mediul rural, unde s-au eliberat peste 60% dintre autorizații. La polul opus se află zona București-Ilfov, unde aproape lună de lună s-au eliberat mai puține autorizații decât în alte regiuni ale țării.

Pe măsură ce economia mondială s-a stabilizat, au reapărut locurile de muncă pentru români, în străinătate. Aceștia sunt bani care se întorc în țară, românii care au plecat la muncă în străinătate au făcut acest lucru pentru a-și asigura un trai mai bun acasă. Iar construcția sau modernizarea unei locuințe este pe primul loc, pentru ei. Aceasta este explicația pentru interesul crescut pentru construcții, în provincie”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Marian Stroe, analist finaciar Smart Business Advisor.

Creditarea în lei este tot mai facilă, pentru populație, dar firmele însă întâmpină dificultăți în obținerea unui împrumut

A crescut și interesul dezvoltatorilor, mai ales pe segmentul apartamentelor care pot fi cumpărate prin creditul Prima Casă. Potrivit statisticilor Băncii Naționale, creditarea în lei a crescut vertiginos, în special în cazul împrumuturilor acordate populației. La finalul primului semestru al acestui an, erau cu 30% mai mulți clienți cu împrumuturi bancare, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru segmentul Prima Casă, s-a construit mult, dar în rest, mai nimic. Este drept, piața medie este cea care aduce stabilitate, și acest lucru a fost parțial acoperit de Prima Casă, cu toate că multe apartamente construite sunt pentru cele mai mici bugete. Mai puțini sunt clienții care iau credit Prima Casă pe sume mai mari, sau care să acopere diferența din venituri proprii, pentru a cumpăra un apartament ceva mai scump. Pe această categorie de mijloc, nu există ofertă. Clienții au pus presiune iar prețurile au avut un avans. În mod real, segmentul mediu nu a avut un progres”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ruxandra Cleciu, manager Neocasa.  

Apartamentele dedicate păturii de mijloc sunt insuficiente. Clienții pun presiune pe dezvoltatori

Dar cererea de pe segmentul de mijloc nu poate fi acoperită, din cauza faptul că, pentru companii, accesarea creditelor încă este un proces anevoios. Cei mai mulți dintre dezvoltatori construiesc cu fonduri proprii, sau cu sume mici împrumutate prin bancă. În aceste condiții, este firească o creștere a prețurilor, iar BNR chiar a emis un avertisment în acest sens.

Pe segmentul mediu, unde oferta este încă mică iar clienții au acces la împrumuturi, prețurile au crescut. Dar este vorba despre fluctuații mici, de câteva procente, care pot fi ajustate rapid, natural, în perioada sărbătorilor de iarnă, de exemplu, când sezonul este mort iar vânzătorii care se grăbesc preferă să lase prețurile jos, forțând astfel și mâna celorlalți. În acest context, avertismentul BNR este mai degrabă unul menit să ne facă să nu uităm cum am ajuns la criză”, Marian Stroe, analist finaciar.

Creșterile de preț s-au făcut segmentat, existând încă o discrepanță notabilă între regiunile periferice și cele centrale. Potrivit regulilor economice, piața imobiliară dă semne de încălzire abia atunci când se înregistrează creșteri de peste 10% pe an, în timp ce piața locală se situează la 7-8%. Momentan, schimbările sunt abia perceptibile.

Cifrele din documente sunt una, dar când ieși pe teren, nu vezi pe nimeni mai fericit. Este o undă mai mare de încredere, poate câteva tranzacții în plus, dar nu putem vorbi însă despre stabilitate sau creștere susținută”, explică Ruxandra Cleciu.

Pe piața chiriilor, lucrurile nu s-au schimbat însă aproape deloc. Pe acest segment, stocul este stabil iar oferta însă este mai mare decât cererea. Prin urmare, prețurile au rămas stabile iar clientul are încă avantaj, în negociere.

CITEȘTE ȘI:

14 December 2015