Vrei să îți vinzi locuința – amâni vizionările, pe perioada sărbătorilor de iarnă? Sau faci câteva eforturi în plus, pentru a găsi un cumpărător până la Crăciun? Există avantaje și dezavantaje de ambele părți, în funcție de stilul de viață al proprietarului și presiunea de a vinde. Însă decizia depinde exclusiv de disponibilitatea vânzătorului, nu de opinia eronată cum că nu ar exista cumpărători în lunile reci.

38812-casa_decembrie.jpgO regulă nescrisă sugerează că lunile de iarnă sunt cele mai slabe pentru piața imobiliară – gândurile tuturor sunt preocupate de cadouri mărunte și destinații de vacanță, alte griji fiind trecute în plan secund. Mulți proprietari așteaptă primăvara pentru a programa vizionări, în speranța că numărul cumpărătorilor crește semnificativ. În realitate, ofertele bune sunt avantajate de perioada sărbătorilor de iarnă, spun specialiștii.

„Unii spun că decembrie și ianuarie sunt cele mai slabe luni în ceea ce privește numărul tranzacțiilor. Dacă mă întrebați pe mine, în această perioadă, eu am văzut numai clienți hotărâți, spre deosebire de restul anului. Adică cine se duce la o vizionare pe vremea asta, vrea să cumpere, nu să se plimbe. Deci din punctul de vedere al proprietarului, lucrurile sunt mult mai clare, știi exact cu cine ai de a face”, spune agentul imobiliar Aurel Stănescu.

Părerea generală este că nu se vând locuințe, în preajma sărbătorilor de iarnă? Specialiștii spun că tocmai această mentalitate poate avantaja o proprietate interesantă – competiția scade simțitor, astfel că o locuință scoasă la vânzare cu un preț bun iese mult mai ușor în evidență decât în restul anului. Potențialii clienți au mai mult timp la dispoziție să se concentreze pe astfel de probleme, în timp ce numărul ofertelor este mult mai mic.

„Printre cele mai mari avantaje de care beneficiază proprietarii în această perioadă este faptul că pot programa vizionările în timpul zilei. Programul este mult mai lejer în această perioadă, deci se pot aranja întâlniri ziua. Și știm cu toții că lumina naturală este un avantaj și că proprietățile luminoase își găsesc cumpărători rapid. Desigur, acest avantaj trebuie corelat și cu alți factori, printre care și un preț corect”, punctează Gabriela Mitrușan, administrator ImobiSun.  

Listarea proprietății în luna decembrie are nevoie însă de câteva eforturi în plus: locuința necesită o amenajare corespunzătoare, astfel încât potențialul cumpărător să se simtă ca acasă, din primele minute. În timpul vizionării, nu trebuie făcută economie la căldură, deoarece orice mic detaliu este important, atunci când vine vorba de confortul clientului.   

Dincolo de ordine și curățenie – aspecte extrem de importante în orice perioadă a anului – casa poate fi înveselită cu decorațiuni specifice lunilor de iarnă. Luminițele și aranjamentele de sezon sunt plăcute și atrag atenția oricui, atât la interior, cât și la exterior. De asemenea, pentru a crea o atmosferă familiară, specialiștii ne sfătuiesc să pornim radioul și să alegem o listă de melodii potrivite acestei perioade – colindele vor reuși să binedispună orice vizitator și să îl îndemne să petreacă mai mult timp aici.

Vacanța de iarnă, dedicată în exclusivitatea familiei și prietenilor

Pe de altă parte, există și vânzători care consideră că afacerile mai pot aștepta – nefiind presați să găsească un client cât mai repede, unii proprietari vor să se bucure în liniște de sărbătorile de iarnă. Luna decembrie este cunoscută ca fiind luna cadourilor, mai puțin a vizionărilor și a tranzacțiilor imobiliare.

„Am vrut să scoatem la vânzare apartamentul, deoarece intenționăm să ne mutăm într-unul mai mare. Dar vom mai aștepta, deoarece ne-am gândit că zilele acestea ne concentrăm la alte lucruri, începem să fim animați de perspectiva sărbătorilor. Când avem vreo zi liberă, mergem să căutăm cadouri, brad, ne plimbăm pe la târgurile de Crăciun abia deschise... Nu cred că este tocmai o perioadă potrivită să primim acasă străini interesați de apartamentul nostru”, mărturisește Delia V., în vârstă de 34 de ani.

Unii proprietari nu vor să își expună unor necunoscuți intimitatea specifică sărbătorilor de iarnă, considerând că atmosfera familială este dedicată exclusiv celor dragi. Acești vânzători mai spun că, în eventualitatea în care chiar ar apărea un cumpărător în luna decembrie, ar fi nevoie de un consum prea mare de energie pentru a încheia efectiv tranzacția. În zile în care traficul rutier crește, drumurile la notar sunt ultimele pe lista priorităților, fiind depășite de întâietăți precum cozonaci sau împachetarea darurilor.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

3 December 2015