Capitala Arabiei Saudite a trecut prin lucrări ample de modernizare în ultimele decenii şi a avut cel mai mult de câştigat de pe urma înfloririi economice a ţării, datorate aurului negru. Deşi tulburările sociale şi atacurile teroriste din ultimele decenii au temperat afluxul de turişti şi de investiţii străine, Riyadh a reuşit să rămână un centru regional în domeniul afacerilor.

32714-riyadh.jpgCapitala şi cel mai mare oraş al Arabiei Saudite, Riyadh este un centru regional în domeniul afacerilor, precum şi una dintre cele mai accesate destinaţii turistice din Africa şi Orientul Mijlociu. Capitala a trecut printr-un amplu proces de modernizare ce a început în anii ’40, odată cu venirea la putere a Regelui Saud, ajungând să fie una dintre cele mai înfloritoare metropole din zonă.

Din păcate, începând cu anii ’90, liniştea Riyadhului a fost tulburată de numeroase atacuri teroriste şi proteste sociale, iar numărul vizitatorilor străini a coborât simţitor. În prezent, Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenilor români care doresc să călătorească în zonă că există un ridicat risc al atacurilor teroriste.

  • Peste 5,2 milioane oameni locuiesc în capitala Arabiei Saudite, în timp ce zona metropolitană este locuită de peste 7 milioane oameni
  • Riyadh se mândreşte cu cea mai mare instituţie de studii superioare pentru femei din lume, „Universitatea Prinţesa Nora bint Abdul Rahman”
  • Arabia Saudită este cel mai mare producător şi exportator de petrol din lume. Peste 75% din veniturile statului provin din afaceri legate de petrol, acestea reprezentând circa 90% din încasările din exporturi

Regatul Petrolului nu a resimţit efectele crizei financiare mondiale. Cele mai importante oraşe saudite se bucură de o activitate prosperă în sectorul real estate, cultivată cu grijă de autorităţi, după criza petrolului de la începutul anilor ’70. Piaţa imobiliară a atras numeroase investiţii locale şi internaţionale, iar preţurile au urcat constant, mai ales în Riyadh, unde numărul loturilor de teren disponibile este limitat. Ca parte a planului de stimulare a investiţiilor imobiliare, străinii au drept de achiziţie, dar pentru a preveni speculaţiile, autorităţile au hotărât că aceştia trebuie să păstreze proprietăţile minimum cinci ani.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.200 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.600 dolari/mp

Piaţa chiriilor este extrem de activă, într-o ţară în care gradul de împroprietărire este sub 35%. Principalul motiv este lipsa creditelor ipotecare, mai puţin de un procent dintre locuinţe fiind achiziţionate cu ajutorul unei instituţii financiare. În schimb, în Capitală este foarte ridicată oferta de apartamente de închiriat mobilate după cele mai moderne standarde, Riyadh fiind ţinta a numeroşi oameni de afaceri.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 500 dolari/lună; semicentral: 350 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 920 dolari/lună; semicentral: 670 dolari/lună

În urmă cu şapte decenii, Riyadh era un orăşel micuţ, cu mai puţin de 50.000 locuitori. Modernizarea oraşului a fost una dintre ambiţiile Regelui Saud, care a luat drept model oraşele americane – cartiere întregi au fost construite după modelul unei table de şah, clădirile fiind separate de străzi drepte, perpendiculare unele pe altele. În prezent, oraşul este împărţit în 15 districte, iar planificarea urbană este subiect de mare interes pentru autorităţi.

CITEŞTE DESPRE: Detroit, devastat de colapsul industriei auto


11 January 2014