Tradiţii moştenite de la civilizaţii antice, zgârie-nori moderni, străduţe pietruite şerpuite, plante exotice întâlnite la tot pasul – oraşele africane sau din Orientul Mijlociu au multe de oferit, într-o atmosferă aparte. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai populare destinaţii din Africa şi Orientul Mijlociu, conform MasterCard Global Destination Cities Index 2013, analiză efectuată în funcţie de numărul de turişti străini care s-au cazat cel puţin o noapte în oraşul respectiv.

32588-10_tel_aviv.jpg10. Tel Aviv, Israel

  • 0,9 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 1,3 miliarde dolari

Cel mai mare oraş israelian a fost fondat la începutul secolului trecut, astfel că este caracterizat de construcţii moderne. Metropolă animată, cu o populaţie diversă, Tel Aviv atrage turiştii datorită plajelor, a numeroaselor opţiuni de divertisment şi petrecere a timpului liber, fiind considerat a fi „cel mai petrecăreţ oraş al Israelului”.

32587-9_casablanca.jpg9. Casablanca, Maroc

  • 1 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit mai puţin de 0,9 miliarde dolari

Casablanca are un rol important pe scena economică regională, fiind centrul industrial şi de afaceri al Marocului. De asemenea, este cel mai mare oraş din regiunea Maghreb, având o populaţie ce depăşeşte 7,5 milioane locuitori în zona metropolitană. Casablanca şi-a consolidat faima pe plan internaţional datorită producţiei cinematografice cu acelaşi nume.

32586-8_tunis.jpg8. Tunis, Tunisia

  • 1,7 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 1,1 miliarde dolari

Oraş cu o istorie de mii de ani în spate, capitala tunisiană are rădăcini africane, însă este caracterizată de trăsături orientale şi de influenţe europene. Cel mai aglomerat oraş al Tunisiei îşi bazează mare parte din economie pe turism, sector ce s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 20 ani. În acelaşi timp, Tunis este centrul financiar, industrial, economic şi cultural al ţării.

32585-7_abu_dhabi.jpg7. Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

  • 1,7 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 1,7 miliarde dolari

Abu Dhabi este un oraş cu un important rol pe plan regional, deşi nu are faima Dubaiului. Capitala Emiratelor Arabe Unite găzduieşte sediul celor mai importante instituţii guvernamentale şi financiare ale statului, fiind unul dintre cele mai scumpe oraşe din Orientul Mijlociu. Centrul politic, industrial, comercial şi cultural al ţării, Abu Dhabi generează peste 50% din PIB-ul Emiratelor.

32584-6_cairo.jpg6. Cairo, Egipt

  • 2,1 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit  1,7 miliarde dolari

De-a lungul secolelor, Cairo a reuşit îşi menţină faima şi poziţia pe plan internaţional. Fondată încă din antichitate, capitala egipteană reuşeşte să se adapteze constant, fiind astăzi o metropolă modernă. Deşi în ultimii ani oraşul a fost tulburat de diverse evenimente politice şi sociale, a rămas în continuare una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din lume.

32583-5_lagos.jpg5. Lagos, Nigeria

  • 2,2 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 0,9 miliarde dolari

Capitala nigeriană a avut o evoluţie spectaculoasă în ultimele patru decade – dintr-un oraş cu puţin peste un milion de locuitori, a devenit în prezent un centru economic regional, cămin al celor mai bogaţi oameni din zonă. În plus, în ultimul an, Lagos a devenit neoficial cel mai mare oraş al Africii, considerându-se că populaţia sa a depăşit 21 milioane locuitori.

32582-4_amman.jpg4. Amman, Iordania

  • 2,4 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 2 miliarde dolari

Amman este considerat a fi unul dintre cele mai occidentalizate oraşe arabe, fiind unul dintre preferatele expaţilor care aleg să trăiască în Orientul Mijlociu. Datorită viziunilor deschise ale regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, Amman s-a dezvoltat simţitor din punct de vedere economic în ultima decadă, ceea ce s-a reflectat semnificativ şi în domeniul turismului.

32581-3_johannesburg.jpg3. Johannesburg, Africa de Sud

  • 2,5 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 2,7 miliarde dolari

Denumit şi „Oraşul Aurului”, datorită rezervelor de metal preţios, Johannesburg are o istorie de puţin peste 100 ani, având însă un ritm de dezvoltare extrem de rapid. Johannesburg se laudă cu cea mai puternică economie din Africa Subsahariană, deşi este cel mai mare oraş din lume fără ieşire la o cale navigabilă.

32580-2_riyadh.jpg2. Riyadh, Arabia Saudită

  • 5 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 3,4 miliarde dolari

Capitala şi cel mai mare oraş al Arabiei Saudite, Riyadh este un centru regional în domeniul afacerilor, ce a trecut prin numeroase lucrări de modernizare. În ciuda tulburărilor sociale şi ale atacurilor teroriste ce au zguduit oraşul în ultimele două decenii, metropola saudită atrage numeroşi turişti veniţi în interes de afaceri, numărul vizitatorilor veniţi în vacanţă fiind simţitor mai mic.

32579-1_dubai.jpg1. Dubai, Emiratele Arabe Unite

  • 9,9 milioane turişti internaţionali
  • Turiştii străini au cheltuit 10,4 miliarde dolari

Dubai este definiţia palpabilă a luxului, metropola ce demonstrează că viitorul începe azi. Unul dintre cele mai importante centre financiare şi culturale ale Orientului Mijlociu, Dubai reuşeşte constant să atragă atenţia internaţională – este oraşul cu cea mai înaltă clădire din lume (Burj Khalifa), cu cea mai mare insulă artificială (Palm Islands) sau cu singurul hotel de şapte stele existent (Burj al-Arab), iar lista poate continua.

NU RATA Top 10 – Cele mai vizitate oraşe din lume, în 2013

 

13 December 2013